contact
MyEtwie
In de kijker

Programma TICCIH-congres 2015 online!

Gepubliceerd op 27/03/2015
Categorie
ticcih15_banner2

Het programma van het 16de wereldcongres van TICCIH staat online. Tussen 6 en 11 september 2015 zal in Rijsel (Frankrijk) onder het thema "Industrial Heritage in the Twenty-First Century, New Challenges" een overzicht geboden worden van de huidige stand van zaken van het industrieel erfgoed. Ook ETWIE is op dit congres van de partij met onder meer een paperpresentatie over percepties over industrieel erfgoed.

De benadering van het industrieel erfgoed geraakte de voorbije jaren wereldwijd in een snelle evolutie. De bijdrage van het industrieel erfgoed aan ons begrip van het verleden, de manier waarop het wordt benaderd door wetenschappelijk onderzoek, de plaats van het industrieel erfgoed in de evolutie van de samenleving en het landschap... al deze aspecten zijn getuige van belangrijke veranderingen.

Het TICCIH-congres wil laten zien hoe industrieel erfgoed een hedendaagse bijdrage kan leveren aan duurzame ontwikkeling, stedelijke regeneratie, lokale economie , cultuur en onderwijs. We willen dit erfgoed bewaren, omdat het iets betekent voor ons en we deze betekenis willen doorgeven aan toekomstige generaties. Maar wat precies betekent het industrieel erfgoed voor de samenleving van vandaag? Welk belang hecht de samenleving aan industrieel erfgoed? Welke invloed kan industrieel erfgoed hebben op de manier waarop de samenleving zich ontwikkelt?

Op dit meerdaagse evenement is het Belgisch industrieel erfgoed goed vertegenwoordigd. ETWIE presenteert er, in samenwerking met FARO, op maandag 7 september een paper over publieke percepties over en participatie aan activiteiten rond industrieel erfgoed in Vlaanderen. Andere interessante Belgische cases lijsten we even voor u op:

Maandag 7 september:

- Guido Vanderhulst (BruxellesFabriques) over 25 jaar actie rond industrieel erfgoed in Brussel

- Joaquin Do Santos (BruxellesFabriques) over de restauratie van machines in de gewezen brouwerij Wielemans-Ceuppens

- Tijl Vereenooghe, Joeri Januarius (ETWIE) en Alexander Vander Stichele (FARO) over de publieke percepties van industrieel erfgoed

Dinsdag 8 september:

- Jean-Louis Delaet (PIWB) over de acties van de PIWB rond het erfgoed van de zware 20ste-eeuwse industrie in Wallonië en Brussel te bewaren

- Bruno De Corte (New Belgica) over het belang van vrijwilligers in de bescherming en de bewaring van indstrieel erfgoed (casus: Rupelstreek)

Woensdag 9 september:

- Marie-Aline Angillis (Universiteit Luik) over het borgen van de herinnering aan de Luikse staalindustrie

- Pieter Neirinckx (MIAT) over de evolutie die het MIAT meemaakte van een klassiek museum naar actieve partner rond industrieel erfgoed

- Marianne De Fossé (VUB) over de bewaring van stedelijke opslagplaatsen in Brussel

- Adriaan Linters (VVIA) over de bewaring en valorisatie van het vlaserfgoed in Vlaanderen

Meer informatie over het wereldcongres en de mogelijkheden tot inschrijving is terug te vinden op de website van TICCIH