contact
MyEtwie
In de kijker

Project Waarschootstof gaat van start

Gepubliceerd op 13/03/2019
Categorie
53738151_406141829935324_5610902179792551936_n

Op donderdag 7 maart werd het officiële startschot gegeven voor 'Waarschootstof'. Dit is een project van een lokale werkgroep die het rijke textielverleden van Waarschoot nieuw leven wil inblazen en dichter bij de gemeenschap wil brengen. Met het rijkgevulde programma dat voor 2019 werd uitgewerkt zal dat zeker lukken! Hou de website (www.waarschootstof.be) of Facebookpagina (www.facebook.be/Waarschootstof) in de gaten voor alle nieuwtjes, updates en evenementen.

Waarom waarschootstof?

Waarschoot is vandaag niet meer het textielcentrum dat het een generatie geleden nog was. Het rijke textielverleden heeft er wel zijn sporen nagelaten. Fysiek, maar ook in de harten en geesten van de inwoners. Toch dreigt dit verleden langzaam vergeten te worden, want de laatste generatie arbeiders, bedienden, werkgevers en buurtbewoners die dit industriële erfgoed met hun verhalen en anekdotes nog een gezicht kunnen geven neemt af, terwijl jongere generaties niet in contact komen met dit textielverleden.

Het motiveerde een groep enthousiaste Waarschootenaren met een hart voor het industrieel erfgoed om een werkgroep op te richten. Het plan is ambitieus: de textielproductie van vroeger en nu tastbaar maken, de vele verhalen van oud-textiliëns documenteren en verder vertellen, het bouwkundige erfgoed in kaart brengen, en nog zo veel meer. Er werd een groots publieksproject in de steigers gezet en een brede crosssectorale werking (economisch, sociaal, cultureel, toeristisch...) uitgebouwd. Eind 2018 werd dan de nodige financiële steun voor de uitvoering gevonden.

Wat staat er op het programma?

Waarschootstof is symbolisch gestart op 7 maart 2019 met de overhandiging van het (door Firma De Schepper in 1858) eerste mechanisch vervaardigd stuk ‘Waarschootse stof’ aan textielfabriek B&T Textilia. De zakdoek uit waarschootstof - tot vandaag bewaard in het gemeentehuis - wordt volledig geanalyseerd door het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK/IRPA) en volgens de originele formule opnieuw op de weefgetouwen gelegd. Van deze nieuwe ‘oude’ stof zullen totebags worden gemaakt.

Van mei tot oktober worden 8 textielworkshops georganiseerd (meer info in de brochure). Er komen interviewsessies met oud-werknemers, -werkgevers en omwonenden gekoppeld aan scanmomenten om historische beelden en documenten te verzamelen, te inventariseren en te digitaliseren. Met dit en ander materiaal wordt een tentoonstelling over het textielverleden van Waarschoot uitgewerkt, gekoppeld aan een mooie publicatie.

Er wordt ook samengewerkt met de basisscholen in de omgeving om het textielerfgoed tot in de klas (of de klas tot bij het textielerfgoed) te brengen. Twee nocturnes met boeiende lezingen bieden kans tot inhoudelijke verdieping, en goed uitgewerkte wandelroutes laten het publiek het rijke industriële erfgoed binnen Waarschoot ontdekken. De wandelingen worden afgesloten met een blik achter de schermen bij B&T Textilia, de enige textielfabriek die nog actief is in Waarschoot.

Doorheen het jaar wordt er heel wat op de gevoelige plaat vastgelegd en verwerkt in een 'Waarschootstoffilm' over het textielverleden en -heden van de regio. Als kers op de taart volgt nog een groot feest naar analogie met het legendarische feest dat de beheerders van de S.A. Waerschoot in 1939 organiseerden. Van dit feest zijn de menukaart, drankenlijst, speeches én de toenmalige playlist goed gedocumenteerd, dus er is meer dan voldoende inspiratie!

De werkgroep 'Waarschootstof' bestaat uit een aantal vrijwilligers met een hart voor het industrieel erfgoed van Waarschoot: de nieuwe eigenaars en bewoners van de textielfabriek Société Anonyme de Waerschoot (SAW), de nog actieve textielfabriek B&T Textilia (Opvolger van SAW), plaatselijke erfgoedzorgers en ondernemers uit de gemeente. De groep krijgt ondersteuning van historici en experten van industrieel en cultureel erfgoed, het Team Cultuur Lievegem, de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Meetjesland (IOED) en Cultuuroverleg Meetjesland (COMEET). Andere partners zijn ETWIE (Expertisecentrum voor Technisch, Wetenschappelijk en Industrieel Erfgoed), het Industriemuseum en Historisch Lieveland. Het project wordt mogelijk gemaakt door subsidies van Vlaanderen en de provincie Oost-Vlaanderen.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...