contact
MyEtwie
In de kijker

Pushing the Boundaries: landmeetkunde na WO II

Gepubliceerd op 02/10/2016
pushingtheboundaries2

In het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen van de Universiteit Gent opende deze week de expo ‘Pushing the Boundaries', die focust op landmeetkunde in extreme omstandigheden. Centraal in deze tentoonstelling staat de omvangrijke collectie landmeetkundige instrumenten van Alan Wright, die in 2013 door de UGent werd verworven. De 'Wright - Draper Collection' illustreert als geen ander de wisselwerking tussen wetenschap en techniek gedurende de tweede helft van de 20ste eeuw.

Landmeters zijn dagelijks bezig met het in kaart brengen van onze aardbol in al zijn natuurlijke en culturele diversiteit. Dat brengt hen naar alle uithoeken van de wereld en dwingt hen steeds weer hun grenzen te verleggen. Ook het landmeetkundig instrumentarium moest aangepast worden om te kunnen functioneren in extreme en uitermate diverse omstandigheden. De technologische evolutie van deze instrumenten ging hand in hand met de wetenschappelijke ontwikkelingen in diverse disciplines zoals natuurkunde, materiaalkunde, informatica... De beschikbaarheid van nieuwe hightech-instrumenten resulteerde op zijn beurt in een versnelde vooruitgang binnen de landmeetkundige wetenschap.

De tentoonstelling schetst niet alleen de belangrijke innovaties in het landmeetkundig instrumentarium na WO II, maar is ook een weerspiegeling van een opmerkelijk leven in teken van de wetenschap. De Britse onderzoeker Alan Wright (1934-2013) was tijdens zijn leven werkzaam in 80 verschillende landen. Hij bracht 2,5 jaar ononderbroken door op Antarctica, mocht de Polar medal in ontvangst nemen en leende zijn naam aan het Wright Peninsula (Adelaïde Island, Antarctica). Hij lag mee aan de basis van de ontwikkeling van een nieuwe generatie landmeetkundige instrumenten, waaronder de tellurometer.

Met 'Pushing the Boundaries' tekent het museum opnieuw voor een tentoonstelling in de kenmerkende stijl die het de voorbije tien jaar met prof. Danny Segers als diensthoofd ontwikkelde. Gezien zijn pensionering met ingang van 1 oktober 2016, is dit meteen ook de laatste expo onder zijn leiding.

De expo loopt tot 31 mei 2017 in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen. Naar goede gewoonte worden ook tal van randactiviteiten georganiseerd. Meer info op sciencemuseum.ugent.be/topografie/

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...