contact
MyEtwie
In de kijker

Radiocommunicatie met de mailboten

Gepubliceerd op 21/01/2015
Categorie
mailboten_cover2

Roger Arnoys en Gilbert Ghyselbrecht publiceerden onlangs een vierde boek in hun reeks over de geschiedenis van de maritieme communicatie. Het onderwerp van het nieuwe volume is de radiocommunicatie met de pakketboten van de Staatszeevaartlijn Oostende-Dover.

De geschiedenis van de radio aan boord van de 'mailboten' op de lijn Oostende-Dover begon in 1900. Het Beheer van Telegrafen in Nieuwpoort-Bad richtte toen een radiokuststation op. Het nieuwe communicatiemiddel, bekend onder de benaming draadloze telegrafie of TSF (Télégraphie Sans Fil), werd ook geïnstalleerd aan boord van de mailboten van de Staatszeevaartlijn Oostende-Dover.

Voor de exploitatie van de pakketbotendienst was deze nieuwigheid meer dan welkom. TSF was niet alleen zeer nuttig voor het regelen van de trafiek maar werd vooral onmisbaar voor de veiligheid op zee en het organiseren van bijstand in geval van pech. Vanaf 1904 werd aan de passagiers de mogelijkheid geboden om, tijdens de overvaart, telegrafisch contact op te nemen met hun bedrijf of met het thuisfront.

De primitieve installaties voor draadloze telegrafie evolueerden langzamerhand tot een hoogtechnologisch communicatiemiddel dat in 1906 officieel de naam 'radio' kreeg toebedeeld. Op het einde van de jaren 1920 werd het mogelijk om te telefoneren van op zee. De radiotelefoondienst werd eerst operationeel voor de visserij, de mailboten volgden in 1933.

Aan de hand van het momenteel nog beschikbare archief en ander bronnenmateriaal werpen de auteurs een blik achter de schermen van de radiodienst, zowel aan boord van de pakketboten als bij hun voornaamste correspondent, het kuststation OOSTENDERADIO.

Het boek telt 342 pagina's en is verkrijgbaar in zwart-wit (29 euro) of in full-color (49 euro).