contact
MyEtwie
In de kijker

Renovatie schoorsteen luidt transformatie steenbakkerijsite SAS in Rijkevorsel in

Gepubliceerd op 10/10/2016
sas_rijkevorsel

In Rijkevorsel is gestart met de renovatie van de schoorsteen van de voormalige steenbakkerij SAS in het gehucht Sint-Jozef. De werkzaamheden luiden het begin in van de ontwikkeling van een nieuw woonproject op de site. Om de plannen te realiseren, wordt een deel van het complex afgebroken.

De aanleg van het kanaal Dessel-Schoten zorgde in de tweede helft van de 19de eeuw voor een belangrijke expansie van de baksteenindustrie in de Kempen. In Rijkevorsel werd in 1906 de steenbakkerij SAS opgericht, die gespecialiseerd was in gevelstenen. De steenfabriek vormt een overgangstype tussen de ambachtelijke en de volledig geautomatiseerde steenbakkerij.

Naast de opvallende ringoven, bleven ook enkele productiehallen en droogloodsen bewaard. Na het stilleggen van de productie op het einde van de 20ste eeuw, werd de gemeente Rijkevorsel eigenaar van het complex, dat niet beschermd is. In het kader van het herbestemmingsproject wordt een (groot) deel van het complex gesloopt. Volgende gebouwen en constructies op de site blijven behouden:

  1. de voorgevel van het ovengebouw
  2. een fragment van de oven
  3. de schouw
  4. de afscheidingsmuur langs Stevennekens
  5. de arcadebogen van het omlaadstation
  6. de buitenschil van de productiehal aan de Hoge Heideweg
  7. de kapel aan Sint-Jozef
  8. het kantoorgebouw aan Sint-Jozef

Omwille van de historische en landschapsbepalende waarde zal dus ook de schoorsteen van de ringoven bewaard blijven. Om stabiliteitsredenen zal ze bovenaan wel lichtjes ingekort worden. Bij de huidige renovatiewerken wordt zowel de buiten- als de binnenzijde van de schoorsteen aangepakt. De ontwikkeling van het woonproject op de site zal ten vroegste in de loop van volgend jaar van start gaan.

Update 21/11/17: filmpje na afbriaak