contact
MyEtwie
In de kijker

Restauratie diamantslijperij Lieckens van start

Gepubliceerd op 03/01/2015
img_0011

In Nijlen start op maandag 5 januari de restauratie van de beschermde diamantslijperij Lieckens. Nadat vorige zomer het nieuwe belevingscentrum rond diamantbewerking geopend werd, staat 2015 in het teken van de restauratie van de slijperij zelf. Zowel het materiaal in het gebouw als het gebouw zelf worden in ere hersteld. Bezoekers van het Kempens Diamantcentrum zullen na de restauratie een volledig beeld krijgen van het reilen en zeilen in de ooit zo talrijke Nijlense diamantslijperijen.

In een eerste fase komt het interieur van de voormalige slijperij aan bod. Vanaf 5 januari pakt een gespecialiseerde firma onder andere de werkbanken en ook de motor en bijhorende aandrijfinstallatie voor de slijpmolens aan. De installatie is al meerdere decennia niet meer gebruikt en het jarenlange verblijf in een onverwarmd gebouw is niet zonder gevolg gebleven. Hetzelfde geldt voor de werkbanken, slijpschijven, lampen en al het andere kleinere materiaal dat zich in het gebouw bevindt. Ook de aanwezigheid van houtworm heeft er geen goed aan gedaan. Vooraleer er effectief mee begonnen wordt, zullen de slijpmachines eerst gedemonteerd worden en naar een atelier overgebracht. Aan dit deel van de restauratie hangt een prijskaartje van 154.000 euro.

Vanaf 2 februari wordt ook het gebouw zelf onder handen genomen. Na een brand tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het dak vervangen en dat wordt nu in zijn oorspronkelijke vorm hersteld. De ramen hebben dan weer met vandalisme af te rekenen gehad. Verder heeft vooral vocht schade aan het gebouw veroorzaakt. Ook de trap naar de eerste verdieping is na al die tijd niet veilig meer.