contact
MyEtwie
In de kijker

Restauratie van machinezaal Wielemans van start

Gepubliceerd op 21/12/2015
Categorie
machinezaal

Vandaag start de restauratie van de machinezaal van de voormalige brouwerij Wielemans-Ceuppens in Vorst (Brussel). De mechanische rolbrug, de elektrische bedieningspanelen, de stoommachine (Carels) en de compressoren (Ingersoll Rand, Sulzer en de unieke De La Vergne) worden grondig aangepakt. In de eerste fase zal alles worden gereinigd en herschilderd, waarna gestart wordt met de reconstructie van ontbrekende delen en de opstart van motoren, met het doel de machines voor educatieve doeleinden opnieuw te laten draaien.

De machines in de tweede brouwerij van Wielemans-Ceuppens (foto onder) dateren uit 1905 en getuigen van de expansie die de brouwerij doormaakte in het begin van de 20ste eeuw. Het Brussels familiebedrijf had op dat ogenblik de overstap gemaakt van donkere bieren en lambikbieren naar pilsbier. Wielemans-Ceuppens kende zijn hoogtepunt rond 1930. Toen werd het emblematische gebouw van Adrien Blomme gerealiseerd dat nu het bekende centrum voor hedendaagse kunst huisvest. In 1988, tien jaar na de overname door Artois, werd de laatste Wiel's gebrouwen.

De studie, waarop dit restauratieproject gebaseerd is, is van de hand van Guido Vanderhulst, voorzitter van BrusselFabriek en expert in het Brussels industrieel erfgoed. Europa Nostra honoreerde dit onderzoek in 2013 met een Award, in de categorie 'onderzoek'. Het juryrapport prees de studie van Vanderhulst omdat ze verder ging dan louter een inventarisatie van de verschillende elementen van de productiecyclus en hun evolutie. "Het onderzoek definieert de waarden die gehandhaafd moeten worden in de context van een restauratie. De machines kunnen zo uitgroeien tot een didactisch instrument over de productie van bier vroeger en nu," stelde de jury.

De restauratie kan gevolgd worden via de projectwebsite en via de Facebookpagina Wielemans Machines.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...