contact
MyEtwie
In de kijker

Rondetafel kanterfgoed: de presentaties

Gepubliceerd op 26/05/2015
Categorie
dsc_0311

Op donderdag 21 mei verzamelden zo'n 35 geïnteresseerden in Diest om na te denken over de toekomst van het kantambacht in Vlaanderen. Met deze rondetafel wilden Kant in Vlaanderen en ETWIE de kantgemeenschap stimuleren om verder in te zetten op de kansen van het immaterieel-erfgoedbeleid. Hieronder vind je een kort verslag van de namiddag, aan de hand van de powerpoint-presentaties.

Na een korte inleiding over de activiteiten van Kant in Vlaanderen, door voorzitster Lydia Mertens, schetste Frieda Sorber, verbonden aan het Modemuseum in Antwerpen, een historisch overzicht van het kantwerk in Vlaanderen. Dat kant eeuwenoud is, maar tegelijk springlevend, werd vervolgens aangetoond door Mieke Debaene en Veerle Louage van het Kortrijks Kantatelier.

Hans Van der Linden, van het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media van de Vlaamse overheid, ging dieper in op de kansen van het (internationale) immaterieel-erfgoedbeleid voor het kantambacht. Kant staat sinds 2011 al op de Vlaamse inventaris van het immaterieel erfgoed, maar ook op internationaal vlak biedt de UNESCO-conventie immaterieel erfgoed nog verschillende mogelijkheden.

De aanpak van enkele andere erfgoedgemeenschappen in Vlaanderen zorgde vervolgens voor inspiratie. Een filmpje illustreerde het UNESCO-dossier van de paardenvissers in Oostduinkerke, en Tiny T'Seyen (Erfgoedcel Leuven) lichtte de erfgoedwerking rond het Leuvense Jaartallenleven toe.

Tijdens het tweede gedeelte van de namiddag gingen de deelnemers in kleinere groepen in discussie over de belangrijkste uitdagingen voor het kanterfgoed in Vlaanderen. Zo werden onder meer een aantal voorstellen geformuleerd om de erfgoedgemeenschap beter in kaart te brengen, de samenwerking te versterken en de noden op het vlak van opleiding en overdracht aan te pakken.

In het najaar van 2015 zal een volgende bijeenkomst rond het immaterieel kanterfgoed gepland worden. Wie geïnteresseerd is om mee na te denken, kan dit laten weten via info@etwie.be.