contact
MyEtwie
In de kijker

Roskopf, pionier van het volkshorloge

Gepubliceerd op 29/11/2015
roskopf

In het Erfgoedcentrum Hoeve Van Paesschen in Kapellen opende dit weekend de tentoonstelling 'Roskopf, pionier van het volkshorloge'. De Zwitser Georges Frederic Roskopf (1813-1889) werd wereldberoemd omdat hij vanaf 1835 goedkope zakhorloges produceerde. Zo kwamen zakhorloges – tot dan nog een statussymbool van de rijke burgerij – in korte tijd binnen het bereik van iedereen. Het horloge van Roskopf werd op die manier het symbool van de omwenteling in de maatschappij.

De expo, een samenwerking van het UURwerkgezelschap, Toerisme Kapellen en de gemeente Kapellen, vertelt het verhaal van het prille begin in 1835 over al Roskopfs opvolgers tot nu. Er worden zo’n honderd zakhorloges uit privécollecties getoond. Ook de link met de Belgische Spoorwegen, die voor haar werknemers Roskopfs liet maken met afbeeldingen van treinen, wordt belicht op de tentoonstelling.

De tentoonstelling is nog te bezichtigen in het weekend van 5-6 december (10u-17u) in Erfgoedcentrum Hoeve Van Paesschen (Essenhoutstraat 59, Kapellen), waar zich ook de bekende Smoldersklok bevindt. Op 6 december kan je de waarde van je uurwerken, klokken en horloges laten schatten door experts. Ter gelegenheid van de expo verscheen voor het eerst ook een publicatie over Roskopf in het Nederlands.

Meer info: www.kapellen.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...