contact
MyEtwie
In de kijker

Sarton en de Belgische Wetenschapsgeschiedenis

Gepubliceerd op 21/10/2013
sarton2

Op woensdag 13 november vindt in het Paleis der Academiën in Brussel een studiedag plaats over 'Sarton en de Belgische Wetenschapsgeschiedenis'.

Honderd jaar geleden, in maart 1913, verscheen in Wondelgem het eerste nummer van 'Isis. Revue consacrée à l’histoire de la science', uitgegeven door de Gentse wetenschapshistoricus George Sarton (1884-1956).

Hoewel Sarton zich tijdens de Eerste Wereldoorlog in de Verenigde Staten vestigde, werd Isis tot 1940 uitgegeven in België. Sartons tweede creatie, het tijdschrift 'Osiris. Studies on the History and Philosophy of Science, and on the History of Learning and Culture' werd zelfs tot in 1968 verzorgd door een Belgische redactie.

Vanuit de Verenigde Staten onderhield Sarton een hechte band met collega’s en vrienden in België. Zijn invloed op de ontwikkeling van de Belgische wetenschapsgeschiedenis was groot. Deze studiedag plaatst het werk van Sarton in zijn Belgische context, brengt de tijdgenoten van Sarton in beeld en onderzoekt de ontwikkelingsgang van de Belgische wetenschapsgeschiedenis in de voorbije eeuw.

Je vindt het volledige programma van de studiedag in deze bijlage (pdf). Deelname is gratis, maar gelieve aan te melden via bestor@kvab.be.