contact
MyEtwie
In de kijker

Schitterend geslepen in Heist-op-den-Berg

Gepubliceerd op 12/03/2017
heist_diamant

In april zet Heist-op-den-Berg zijn diamantverleden in de kijker. De expo 'Schitterend geslepen in Heist' wordt op vrijdag 31 maart geopend met een aantal getuigenissen van voormalige diamantslijpers.

140 jaar geleden richtte Jan Eduard Claes de eerste diamantslijperij in de Kempen op, het begin van een 'schitterend' verhaal. Zeker na WO I werd de regio overspoeld door kleine diamantwerkplaatsen, waar de stiel vaak in familieverband werd uitgeoefend. Ook in Booischot, Hallaar, Heist, Itegem, Schriek en Wiekevorst verdienden veel gezinnen hun boterham met het 'steentje'. De Heistse dorpen telden in 1928 minstens 64 diamantfabriekjes en in 1965 ongeveer 1.400 diamantbewerkers.

De tentoonstelling 'Schitterend geslepen in Heist', die van 1 tot 23 april te zien zal zijn in cultuurcentrum Zwaneberg, zal dit lokale diamantverhaal vertellen aan de hand van getuigenissen, foto’s, filmpjes, objecten en documenten. De bezoeker zal er kunnen ontdekken op welke manier een ruwe diamant werd bewerkt en hoe het eraan toe ging in de vele slijperijen, zagerijen en snijkamers in de regio.

Op vrijdag 31 maart spreken een aantal getuigen - Louis Geerts, Staf Obbers, Jan Peeters, Joris Welters en Juul Peters - over hun diamantverleden. Cas Goossens modereert dit gesprek om 15u30 in Café Vélodroom. Om 17 uur opent burgemeester Luc Vleugels de tentoonstelling. Deelname aan deze activiteit is gratis. Inschrijven kan via www.zwaneberg.be of op het nummer 015/25.07.70.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...