contact
MyEtwie
In de kijker

Science and Machines

Gepubliceerd op 30/01/2013
smit

Handgeschreven brieven van Albert Einstein en filmopnamen uit operatiekamers rond 1930: deze en vele andere markante wetenschappers en ontdekkingen van de 19de en de 20ste eeuw kan je sinds kort bekijken in 'Science and Machines', een nieuwe virtuele collectie van 'The European Library'. De virtuele tentoonstelling bevat stukken van tientallen onderzoeksbibliotheken uit heel Europa. Ook de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit Gent leverde een belangrijke bijdrage in de collectie.

De indrukwekkende collectie die in 'Science and Machines' getoond wordt, bevat onder meer vroege opnames in röntgenstralen, gemaakt door de natuurkundige Wilhelm Conrad Röntgen, foto’s van de revolutionaire wetenschappers Marie en Pierre Curie en prenten van de Wereldtentoonstelling in Gent in 1913, tegelijk met meer dan 600 merkwaardige kaarten, brieven, dagboeken, films en foto’s. De expo toont de verbanden tussen ontwikkelingen als nieuwe medische technieken, de uitbreiding van onze wetenschappelijke kennis en de publieke erkenning hiervan door de instelling van de Nobelprijs in 1895. Bij elk object wordt museale informatie gegeven in het Engels en in de taal van het land dat het object heeft aangeleverd. Vele objecten kunnen gedownload worden.

Geert Vanpaemel, professor wetenschapsgeschiedenis aan de KU Leuven en bestuurslid van ETWIE, trad op als (virtuele) curator van de tentoonstelling 'Science and Machines'. Op theeuropeanlibrary.org gaat hij wat dieper in op het belang van de getoonde objecten.

'The European Library' is een website die onderzoekers gemakkelijk toegang verschaft tot de bronnen in de vooraanstaande nationale en onderzoeksbibliotheken van Europa. De website omvat alle bibliografische gegevens uit Europa (de 'Union Catalogue'), meer dan 24 miljoen full-content pagina’s en 10 miljoen digitale objecten.

Bron: Universiteit Gent