contact
MyEtwie
In de kijker

Stad Kortrijk koopt unieke vlaszwingelmolen

Gepubliceerd op 02/12/2016
preetjesmolen

De stad Kortrijk heeft Preetjes Molen aangekocht. Het houten windmolentje aan de Hoge Dreef in Heule, vermoedelijk de laatste vlaszwingelmolen in Europa, vormt een unieke getuige van de vroegere bloei van de vlasnijverheid in de Leiestreek.

De vlaszwingelmolen ontleent zijn naam aan Ivo Deprez, die de molen in 1866 liet optrekken. In Heule en omgeving stonden in die tijd meer dan tien vlaszwingelwindmolens. Na een brand in 1872 werd Preetjes Molen heropgebouwd, maar na de Eerste Wereldoorlog trad het verval in. Sinds 1944 is de molen beschermd als monument. In 1992 werd de molen in erfpacht genomen door de vzw 'Vrienden van Preetjes Molen'. Een maalvaardige restauratie van de molen werd afgerond in 1996.

Het was al een tijdje de uitdrukkelijke wens van de vzw om de molen uiteindelijk over te dragen aan de stad Kortrijk. Wellicht zal de molen in de toekomst vaker kunnen opengesteld worden voor het publiek. Schepen Wout Maddens: "We moeten afspraken maken met het museum Texture over de manier waarop Preetjes Molen kan ingeschakeld worden als levende getuige van de vlasindustrie."

Meer weten? Op zondag 11 december geeft Adriaan Linters in Texture een lezing over 'Vlaserfgoed in Europa'.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...