contact
MyEtwie
In de kijker

Stages en cursussen in het MOT

Gepubliceerd op 03/02/2015
bakoven

De volgende maanden staan in het Museum voor de Oudere Technieken (MOT) in Grimbergen weer een aantal interessante stages en cursussen op het programma. Leren werken met de bijl of zelf je bakoven bouwen? Het kan allemaal in het MOT!

Werken met de bijl (13 februari / 13 maart)

Vandaag de dag wordt het kleinste takje te lijf gegaan met de kettingzaag. Handwerktuigen kunnen nochtans erg efficiënt zijn bij het vellen en verwerken van kleinere bomen en struiken. De nadruk in deze opleiding ligt op de aks, die vroeger vooral gebruikt werd om bomen te vellen, maar nu om dun hout door te hakken en bomen te onttakken. Hakmessen komen ook aan bod, want die zijn handig om takhout te verkleinen. Veiligheid en efficiëntie zijn sleutelbegrippen. Er wordt veel aandacht besteed aan de werkpositie en aan het slijpen van het gereedschap. Theorie en praktijk worden voortdurend afgewisseld. Na deze cursus zal je verbaasd zijn hoeveel werk je met de hand kan verrichten!

Meer info over de cursus 'Werken met de bijl'

Bouw zelf je oven (8-10 juni / 15-17 juni)

Houd je ook van de geur van brood, vers gebakken in een met hout gestookte bakoven? Altijd al gedroomd van zo’n oven in de tuin om brood of pizza te bakken? Dan is de stage 'Bouw zelf je oven' iets voor jou. Sinds 2005 organiseert het MOT die driedaagse stage om de twee jaar. De deelnemers krijgen eerst een volledige uitleg over de bouw van een oven. Vervolgens gaan ze onder toeziend oog van een ervaren ovenbouwer stap voor stap zelf aan de slag. De verschillende bouwstadia van ovenvloer, ovengewelf en ovenmond worden uitgelegd en in de praktijk omgezet. Op de laatste dag wordt een oven warm gestookt en brood gebakken. Na de stage kunnen de deelnemers thuis zelf aan de slag.

Meer info over de stage 'Bouw zelf je oven'

www.mot.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...