contact
MyEtwie
In de kijker

Stoomfestival in Maldegem op 4-5 mei

Gepubliceerd op 29/04/2013
stoomfestival13

Tijdens het weekend van 4 en 5 mei organiseert de vzw Stoomcentrum Maldegem haar jaarlijkse stoomtreinfestival. Naast de eigen locomotieven van het Stoomcentrum, worden ook vier bezoekende locomotieven verwacht. De stoomtreinen rijden beide dagen doorlopend tussen Eeklo en Maldegem.

De topattractie van het evenement is Locomotief 507, die vanaf 1940 op last van de Duitse bezetter werd gebouwd door constructeur 'Energie' in Marcinelle. Na de Tweede Wereldoorlog werd de locomotief eigendom van de Cokesfabriek in Zeebrugge, waar ze de koosnaam 'Luc' kreeg. Na haar actieve loopbaan werd de locomotief aangekocht door een Maldegemse ondernemer die haar in een loods onderbracht. Dankzij de tussenkomst van het Stoomcentrum kon de Luxemburgse vereniging 'Train 1900' de locomotief een paar jaar terug verwerven en de restauratie aanvatten. In Eeklo en Maldegem, beide eindpunten van de stoomspoorlijn, wordt een kleine spoorbeurs georganiseerd: boeken- en videostands, modelbanen, werkende mini-stoomtreintjesÂ… Uiteraard wordt het Stoomfestival gekruid met cateringstands, een heus cinemarijtuig waar doorlopend oude spoorwegfilmpjes worden vertoond, het eigen Stoombier, stationaire machines, een stoomtractor en zelfs een auto op stoom!

Alle praktische informatie over het Stoomfestival is te vinden op stoomcentrum.be.

Ook stoomtreintjes in Brussel

Sinds vorig weekend rijden ook de kleine stoomtreintjes in het Bemptpark in de Brusselse deelgemeente Vorst weer op volle toeren. In deze reportage van TV Brussel vertelt stoomtreinliefhebber Marc Verhellen meer over zijn uit de hand gelopen hobby.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...