contact
MyEtwie
In de kijker

Stoomfestival Maldegem op 3-4 mei

Gepubliceerd op 28/04/2014
Categorie
stoomfestival_2014

Tijdens het weekend van 3 en 4 mei organiseert de vzw Stoomcentrum Maldegem haar bekende jaarlijkse stoomtreinfestival. Deze editie brengt niet minder dan acht stoomlocomotieven samen waarvan vier Belgische exemplaren.

Rijdende stoomtreinen

Stoomloc 'Magda' komt vanuit Haaksbergen, Nederland, op bezoek. Gebouwd door La Meuse in 1925 voor de Metallurgie Hoboken-Overpelt, had ze na haar actieve loopbaan een tweede leven bij de voormalige Toeristische Trein Zolder, waar ze samen met de stoomloc Bebert toeristische treinritten verzorgde. Voor de eerste keer in 25 jaar zullen ze samen een paar diensten verzekeren. De derde Belgische stoomlocomotief op het evenement komt van vzw Stoomtrein Dendermonde Puurs uit Baasrode: Helena werd gebouwd in 1927, eveneens voor de Metallurgie Hoboken-Overpelt. Alle locs zullen tussen Maldegem en Eeklo circuleren. Er wordt ook op beide dagen een line up voorzien.

Tijdens het Stoomfestival kun je ook de nieuwste aanwinst van de vzw bekijken, de stoomlocomotief 41.195. Het Stoomcentrum wil deze locomotief, die ingezet werd tijdens de Eerste Wereldoorlog, in rijvaardige staat restaureren.

Stoomtram tussen Maldegem en Balgerhoeke

Stoomloc Yvonne uit 1893 zal meerdere keren per dag, met twee authentieke tramrijtuigen uit 1894, ritjes verzorgen in een echte boemeltramsfeer: meer dan een aanrader. Voor deze ritten wordt een supplement van €3 per persoon gevraagd.
Speciaal is de aanwezigheid van een smalspoor op dezelfde site. Op dit mijnspoor van 60cm breed komen voor de gelegenheid twee stoomlocs uit Groot-Brittannië! Deze rijden met open rijtuigjes doorlopend tussen Maldegem en Donk, tot jolijt van de kinderen.

Spoorbeurs

In Eeklo en Maldegem, beide eindpunten van de stoomspoorlijn, wordt een kleine spoorbeurs georganiseerd: boeken- en videostands, modelbanen, werkende mini-stoomtreintjes… Uiteraard wordt het Stoomfestival gekruid met cateringstands, het eigen Stoombier, stationaire machines, een stoomtractor en zelfs een auto op stoom!

Voor alle praktische informatie kan je terecht op de website van het stoomcentrum: www.stoomcentrum.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...