contact
MyEtwie
In de kijker

Stoomfestival Maldegem van 1 tot 3 mei

Gepubliceerd op 23/04/2015
Categorie
stoomfestival_2015

Tijdens het verlengd weekend van 1 tot 3 mei organiseert de vzw Stoomcentrum Maldegem haar bekende jaarlijkse stoomtreinfestival. Het internationaal treffen van dit jaar, getiteld 'Rail-Road to Victory', wordt een uniek evenement met zeven historische treinen, waarvan drie nog werkende locomotieven die in 1945 Europa hielpen bevrijden. Elk uur rijdt er een stoomtrein naar het Schipdonkkanaal, een front waar in 1944 zwaar werd gevochten. Er is bovendien een militair kamp met soldaten, tenten en oude legervoertuigen. Historische bussen vervoeren bezoekers ook naar het Canada-Poland War Museum.

Op het smalspoor kan je genieten van een ritje in open rijtuigen, getrokken door twee stoomlocomotieven uit Groot-Brittannië. Er is een eveneens een spoorbeurs voorzien met boeken, speelgoed en video's en er zijn natuurlijk heel wat mogelijkheden voor een hapje en een drankje.

Enkele deelnemende locomotieven

Het Stoomcentrum Maldegem stelt haar eigen gerestaureerde 'WD 196 Austerity' voor. Deze trein is één van de types stoomlocomotieven die het Britse War Department tijdens de Tweede Wereldoorlog op de hoofdlijnen inzette.

De bevrijdingslocomotief 'Enter' van de Nederlandse vereniging Stoomtrein Goes-Borsele (SGB) is ook aanwezig. Als stoomlocomotief nr. 4389 van het U.S. ARMY Transportation Corps ondersteunde deze trein het Amerikaanse invasieleger. De trein werd in 2013 intensief gereviseerd en weer in dienst gesteld.

Stichting 162 brengt een War Department 33 diesellocomotief. Oorspronkelijk gebouwd voor rangeerwerk in munitiedepots, werden deze locomotieven ingezet om de opmars van de geallieerde troepen naar Duitsland te ondersteunen. De WD33 was de tweede locomotief die op Juno Beach aan land werd gebracht.

Praktisch

• Het stoomfestival is op 1, 2 en 3 mei open van 10 tot 18 uur. In het station van Eeklo is er elke dag van 9 tot 19 uur aansluiting met de NMBS-treinen uit Gent. De NMBS stelt tijdens het festival ook het toekomstige museum Train World voor.

• Informatie over tarieven en de verschillende activiteiten om het stoomfestival kun je vinden op de website van het stoomcentrum.

• Elk uur zal een stoomtrein rijden richting het Schipdonkkanaal. De exacte dienstregeling is verkrijgbaar bij de kassa.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...