contact
MyEtwie
In de kijker

Stoomtreinfestival op 5 en 6 mei in Maldegem

Gepubliceerd op 11/04/2018
Categorie
stoomtrein

Het jaarlijkse stoomtreinfestival vindt op 5 en 6 mei opnieuw plaats in het museumstation in Maldegem. Maar liefst 7 locomotieven staan dat weekend onder stoom. Het thema van deze editie luidt ‘100 jaar einde Wereldoorlog I’. Daardoor kan je dit jaar niet enkel meerijden op de houten banken of pluche zetels van historische rijtuigen, maar word je ook ondergedompeld in de wereld van die Eerste Wereldoorlog. In een authentieke setting brengen acteurs in uniform historische taferelen tot leven en je maakt via een expo ook kennis met de telecommunicatie uit die helse periode. Om 13u45 is er telkens een ceremonie met doedelzak en Last Post.

EXPO 'COMMUNICATIE WERELDOORLOG I'

Sinds 29 december 2017 is de telegramdienst van Proximus niet langer actief. Hoe deze telegramdienst ooit tot ontwikkeling kwam, met gebruik van morsecode, zullen radioamateurs demonstreren tijdens het Stoomtreinfestival. Zo zal UBA sectie EKO tijdens de stoomtreinrit van Maldegem naar Eeklo telegrammen verzenden in morsecode. Deze telegrammen kan je na de treinrit ophalen in het voormalige seinhuis. Bij het telegram ontvang je bovendien een POPPY-kaart met een QR-code die je naar een promotiefilmpje over radioamateurisme leidt. Jongeren die hun naam morseseinen ontvangen een certificaat in ruil.

Tijdens de expo ontdek je unieke beelden over telecommunicatie tijdens de Eerste Wereldoorlog en wat het belang van communicatie gedurende die tijden was. Ook huidige snufjes op vlak van telecommunicatie hebben we vaak te danken aan ontwikkelingen die tijdens oorlogsperiodes tot stand kwamen. Morsecode, bijvoorbeeld, werd dan wel in 1835 uitgevonden in het kader van de telegrafie, maar speelde meteen een belangrijke rol op andere domeinen binnen de samenleving. Het veranderde de oorlogsvoering ingrijpend, en ook het spoorverkeer rekende op morsecode om alles in goede banen te leiden. Vandaag wordt morsecode steeds minder gebruikt en geldt het als waardevol immaterieel cultureel erfgoed.

Je kan het Stoomtreinfestival beter niet missen!
Meer informatie over het Stoomtreinfestival vind je op www.stoomcentrum.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...