contact
MyEtwie
In de kijker

Straffe gasten. 50 jaar arbeidsmigratie

Gepubliceerd op 04/05/2014
straffe_gasten2

In het MIAT in Gent opende vorige week de tentoonstelling 'Straffe gasten'. De tentoonstelling zoomt in op vijftig jaar gastarbeid naar Gent, op de plek waar het allemaal begon...

In 1964 meldden de eerste Turken en Noord-Afrikanen zich aan in Gent. Enkele van hen gingen aan de slag in de katoenspinnerij De Smet-Ghéquier, een onderdeel van textielgigant UCO en vandaag het MIAT. De textielindustrie was op dat moment de belangrijkste werkgever van deze eerste generatie nieuwkomers.

Hoe ontving de stad Gent haar arbeidsmigranten? Bij welke werkgevers kwamen zij terecht? Op de tentoonstelling 'Straffe gasten' nemen unieke foto's, pakkende getuigenissen en objecten je mee naar de Gentse textielfabrieken, de beluiken en de eerste handelszaken van nieuwkomers.

Het MIAT het hedendaagse migratieverhaal van vijf jonge nieuwkomers. Sommige verblijven al enkele jaren in de stad, andere slechts enkele maanden. Waarom en hoe kwamen zij naar België? Hoe zien zij hun toekomst?

De expo is gebaseerd op het boek ‘Turkije aan de Leie’ van Tina De Gendt en de doctoraatsscriptie van Jozefien De Bock.

De tentoonstelling 'Straffe gasten. 50 jaar arbeidsmigratie' loopt nog tot 4 januari 2015 in het MIAT (Minnemeers 9, 9000 Gent). Gedurende de hele tentoonstellingsperiode organiseert het MIAT diverse activiteiten: matinees, soirees... Meer info vind je op www.miat.gent.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...