contact
MyEtwie
In de kijker

Studiebezoek: het keramiekerfgoed van Boch in La Louvière

Gepubliceerd op 21/04/2015
keramis2

Op zaterdag 11 juli 2015 organiseert ETWIE een inspirerend studiebezoek aan La Louvière, waarop vooral aandacht zal zijn voor het erfgoed van keramiekproducent Boch. De dag is een uitstekende gelegenheid om kennis te maken met het nieuwe museum Keramis dat in mei 2015 de deuren zal openen. Het studiebezoek wordt begeleid door keramiekspecialist Mario Baeck.

Deze activiteit is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in industrieel erfgoed en bedrijfsgeschiedenis, en op zoek is naar inspiratie om actief rond deze thema’s aan de slag te gaan.

Programma

10.30u Samenkomst in het station van La Louvière-Centre
In de stationshal zien we al een indrukwekkend tegeltableau van Ernest D'Hossche. Maar de Manufacture Royal Boch heeft nog veel meer sporen nagelaten in La Louvière. Tijdens een stadswandeling ontdekken we verschillende relicten die verwijzen naar de rijke geschiedenis van het bedrijf.
12.00u Lunch
13.30u Bezoek aan Keramis
Het nieuwe museum annex kunstencentrum Keramis is gevestigd op de site van de zogenaamde 'drie ovens' van Royal Boch. Deze site is een uitzonderlijke getuigenis van de technologie van het bakken van keramiekproducten (faïence, grès). Het museum toont niet alleen de industriële geschiedenis van Boch, maar heeft ook aandacht voor het gebruik van keramiek in de kunst.
15.30u Panelgesprek
Welke inspiratie kunnen we halen uit de werking rond het keramiekerfgoed in La Louvière? Hoe gaan we ook in Vlaanderen innovatief aan de slag met industrieel erfgoed en bedrijfsgeschiedenis? En welke mogelijkheden zijn er tot samenwerking tussen Vlaanderen en Wallonië?

16.30u Afsluitend drankje

Praktisch

Deelname aan deze excursie kost 25 euro per persoon (inclusief lunch). Inschrijven kan tot 4 juli via info@etwie.be of op het nummer 015/27.23.34. Het aantal deelnemers is beperkt tot 40. Samenkomst is voorzien om 10u30 in het station van La Louvière-Centre. De betaling dient te gebeuren op het rekeningnummer BE84 9730 2909 2859 van ETWIE vzw (BIC: ARSPBE22), met als boodschap "studiebezoek La Louvière".