contact
MyEtwie
In de kijker

Studiebezoek: van koetsen en carrosserie tot auto's en beglazing in D'Ieteren Gallery

Gepubliceerd op 14/06/2018
dieterengallery_2

UPDATE: INSCHRIJVEN VOOR DIT EVENEMENT IS NIET MEER MOGELIJK!

Op dinsdag 16 oktober organiseert ETWIE een studiebezoek aan D'Ieteren Gallery in Brussel; een uitstekende gelegenheid om een bijzonder bedrijfsmuseum te ontdekken dat de historische evolutie van het Brusselse D'Ieteren doorheen de afgelopen 200 jaar illustreert. Maak kennis met kleurrijke anekdotes, met talloze prachtige voertuigen, voorwerpen en beelden uit de oude doos, of met unieke stukken uit het eigen archief.

Kennismaking met D'Ieteren

D'Ieteren werd in 1805 opgericht door de jonge wagenmaker Jean Joseph D'Ieteren en was gespecialiseerd in het vervaardigen van luxueuze koetsen. Zijn opvolgers verfijnden zich in de carrosseriebouw (smeed- en lakwerk) en wisten met hun modellen, geïnspireerd op de Parijse mode, een selectief publiek aan te trekken. In 1897 voer het bedrijf een nieuwe koers door zich te richten op het maken van carrosserie op maat van de klant.

Toen de fabricage van auto's evolueerde van maatwerk naar massaproductie van enkele modellen, koos het bedrijf er resoluut voor om met de ambachtelijke carrosseriewerken te breken en zich vanaf 1929 te richten op de assemblage en distributie van Amerikaanse merken zoals Studebaker en Pierce-Arrow. Ook die markt veranderde na verloop van tijd. In 1948 sloeg Pierre D'Ieteren een nieuwe weg in: hij sloot een importovereenkomst af met Volkswagen, en er kwam een montagefabriek voor de beroemde kever in Vorst. In 1999 nam D'Ieteren nog Belron over, wereldleider in herstelling en vervanging van voertuigbeglazing (beter gekend als Carglass).

Roland D'Ieteren (zoon van Pierre) richtte de D'Ieteren Gallery op als eerbetoon aan zijn voorouders en de vele medewerkers die elk hun bijdrage hebben geleverd aan de expansie van de familiale onderneming. Rode draad doorheen de tentoonstelling zijn de 7 beroepen die in de ruim 200 jaar geschiedenis van het bedrijf uitgeoefend werden.

Praktisch

Het bezoek gaat door op dinsdag 16 oktober. Een eerste rondleiding gaat door om 14u, een tweede om 15u30.

D'Ieteren Gallery (Maliestraat 50, Elsene) is met het openbaar vervoer vlot te bereiken vanaf het station Brussel-Zuid. Vervolgens neemt u bus 136/137/365a tot aan de Lepoutrelaan. Vanaf die halte is het nog 350 meter wandelen. Als alternatief kunt u de tram 81 nemen tot aan de halte Drievuldigheid. Dan moet u nog 450 meter wandelen. Het is omwille van de beperkte parkeermogelijkheden in de omgeving van het bedrijf niet aangeraden om met de wagen te komen.

Deelname aan het bezoek is gratis en de rondleiding wordt in het Nederlands gegeven. Inschrijven kan tot maandag 8 okotober. Gelieve hiervoor onderstaand formulier in te vullen of een e-mail te sturen naar info@etwie.be met vermelding van het aantal personen. Indien dit niet lukt, dan kunt u ook telefonisch contact opnemen op 09 269 42 24. Wees er vlug bij, want de plaatsen zijn beperkt.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...