contact
MyEtwie
In de kijker

Studienamiddag '(bedrijfs)Erfgoed voor de Toekomst' in Nederland

Gepubliceerd op 30/04/2019
Categorie
malerij

Op 24 mei organiseert de Nederlandse Stichting Bedrijfsgeschiedenis een boeiende studienamiddag 'Erfgoed voor de Toekomst' bij de CHV Noordkade in Veghel. Het programma focust op herbestemming van industrieel erfgoed en bedrijfsgeschiedenis.

Veghel is een interessante keuze, want deze plek in Meierijstad heeft inderdaad heel wat te bieden wat industrieel erfgoed en bedrijfsgeschiedenis betreft. Dankzij de aanleg van de Zuid-Willemsvaart met bijhorende haven en spoorwegontsluiting in de 19de eeuw werd Veghel een vestingsplaats voor talrijke grote bedrijven. Sommige indrukwekkende complexen, zoals de enorme superfosfaatfabriek van Coenen & Schoenmakers (de allereerste kunstmestfabriek van Nederland), zijn ondertussen reeds gesloten. Maar heel wat andere grote bedrijven zijn vandaag nog steeds actief, zoals DMV (van Frieslandcampina), Jumbo, Sligo...

Herbestemming

Het programma vangt aan met een dialoog tussen Stefan van de Ven (bouwondernemer) met Rupert Parker Brady (retaildeskundige) over de herbestemming van de CHV-site. Want dit gebouw een passende toekomst geven was Stefan zijn grote passie en hij wist vele mensen en organisaties met zijn visie op een toekomst voor dit industrieel complex aan te steken. Voor de liefhebbers bestaat trouwens een interessante docu over de herbestemming.

Bedrijfsgeschiedenis

Twee bedrijven uit Veghel vieren dit jaar een jubileum en nemen je graag mee in hun geschiedenis. De bakkerij Hutten, opgericht in 1922 en uitgegroeid tot een grote bedrijfscateraar en Vanderlande, dat in 1949 begon als kleine machinefabriek en is inmiddels marktleider in logistieke procesautomatisering is. Leuk detail: toen Hutten de overstap maakte richting bedrijfscateraar, was Vanderlande de eerste klant.

Rondleidingen:

A - Bezoek aan het museum van de Stichting Industrieel Erfgoed Meierstad (SEIMei). Met de toepasselijke slagzin "een museum dat werkt!" onderstreept het museum waar het op inzet: het opknappen, draaiende houden en in werking stellen van oude machines en materialen. Van letterzetmachines tot houtverspaanders, van spoorbrug en stoomwals tot dragline-graafmachines.

B - Verkennende wandeling doorheen het omvangrijke Noordkade complex waar nu meer dan 21 verschillende organisaties onderdak vinden.

C - Combinatie van A en B waarbij u de beste elementen uit beide rondleidingen voorgeschoteld krijgt.

Programma:

13.00 uur Ontvangst koffie/thee

13.30 uur Tweegesprek/Duopresentatie Stefan van de Ven en Rupert Parker Brady

14.15 uur Remko de Lange over Vanderlande, 70 jaar geleden opgericht

14.45 uur Frenk van den Berg over Hutten, 90 jaar geleden opgericht

15.15 uur Rondleiding optie A, B of C (A=SEIMei, B=Noordkade en C=combinatie van beide)

16.30 uur Borrel

Deelname en inschrijven:

Deelname is normaal beperkt tot leden van de Stichting Bedrijfsgeschiedenis (SBG) en Vereniging Bedrijf & Historie (VBH), maar uitzonderlijk mogen geïnteresseerden uit Vlaanderen ook gratis aansluiten voor deze boeiende namiddag.

Om u in te schrijven stuurt u vóór 12 mei een mailtje naar Peter Glebbeek (glebbeek@gmail.com) of belt u naar 0031 646 82 70 40. Geef meteen ook aan welke rondleiding u wenst te volgen.

De bereikbaarheid van CHV Noordkade wordt hier uit de doeken gedaan: https://www.chvnoordkade.nl/verhuur/route-chv-noordkade. Indien gewenst tracht de vereniging nog een pendel op te zetten tussen de bushalte en de Noordkade.