contact
MyEtwie
In de kijker

Suikermuseum Tienen maakt plaats voor Z.O.E.T.

Gepubliceerd op 29/03/2017
suikermuseum

Het Suikermuseum in Tienen maakt plaats voor een gloednieuw bezoekerscentrum 'Z.O.E.T.' In het nieuwe concept krijgen zowel vaste als tijdelijke tentoonstellingen rond thema's als landbouw, landschap, innovatie, erfgoed en consumptie een plek, samen met een streekshop en een cafetaria.

Het Suikermuseum opende in 2002 de deuren, maar na 14 jaar was het tijd voor iets nieuws. In 2015 startte de stad daarom een participatietraject op om een nieuwe invulling aan het museum te geven. Hierbij werden een 40-tal inwoners, toeristische partners, erfgoedactoren en vertegenwoordigers van bedrijven, scholen en verenigingen betrokken. Ook ETWIE werkte mee aan de conceptontwikkeling.

In het nieuwe bezoekerscentrum zal aandacht zijn voor processen van biotechnologie tot kooktechnieken, voor producten gaande van bietenzaad tot laminaat en voor de brede historische, politieke, economische en culturele context van het voedsel dat in Tienen en omgeving geproduceerd wordt. Het concept wordt uitgebouwd rond innovatie: de antwoorden die plaatselijk talent geeft op maatschappelijke veranderingen en vragen die de voedselproductie beïnvloeden.

Het innovatieve concept van Z.O.E.T. bestaat uit een aanbod binnen en buiten de muren. Zo kan informatie over de teelt en verwerking van suikerbieten binnen de muren gecombineerd worden met een bezoek aan een biotechnologiebedrijf dat suikerbieten verwerkt, een fietstocht langs de bietenvelden, of deelname aan een kookworkshop. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in een educatieve ruimte, die naast het eigen aanbod ook plaats biedt aan de Techniek- en Wetenschapsacademie van UCLL.

In de loop van 2018 zal Z.O.E.T concreet vorm krijgen. Vervolgens wordt ook het Toreke, het tweede museum op de erfgoedsite, omgevormd tot een museum over de stad en regio, van de prehistorie tot de moderne tijd. Pas na de herinrichting van het Toreke zal het concept 'Z.O.E.T.' volledig af zijn.

Op zondag 16 april 2018 sluit het Suikermuseum defintief de deuren. Tijdens de paasvakantie kunnen alle geïnteresseerden het oude museum nog eens gratis te bezoeken. Meer info op www.suikermuseum.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...