contact
MyEtwie
In de kijker

Symposium: 150 jaar benzeenformule

Gepubliceerd op 15/03/2015
benzeen150b

In 1865, precies 150 jaar geleden, maakt de Gentse profesoor August Kekulé zijn belangwekkende hypothese over de structuur van de benzeenmolecule bekend. Naar aanleiding van deze verjaardag organiseert de sectie Historiek van de Koninklijke Vlaamse Chemische Vereniging (KVCV) op vrijdag 13 november een symposium over '150 jaar benzeenformule, haar ontstaan en huidige betekenis'.

In de voormiddag wordt ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van de hexagonale structuur van deze belangrijke molecule, met bijzondere aandacht voor de korte verblijfperiode van Kekulé in Gent. Vervolgens worden de evolutie van de structuurinterpretatie in de daarop volgende jaren en de meer recente inzichten over de elektronenconfiguratie behandeld. In de namiddag komen onderwerpen aan bod die in direct verband staan met benzeen. Vóór de eerste hypothese over de benzeenstructuur waren er al synthetische kleurstoffen ontdekt, maar de toepassing kwam in een stroomversnelling door de zich snel ontwikkelende kleurstofindustrieën. Ten slotte worden de minder gekende overgang van sommige benzeenderivaten in geneesmiddelen en de milieu- en gezondheidsaspecten behandeld.

Het symposium vindt plaats in het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen van de Universiteit Gent, waar zich allerlei relicten van Kekulé bevinden. Alle belangstellenden in de geschiedenis van de scheikunde zijn van harte welkom op het symposium.

Het volledige programma en alle praktische informatie vind je op www.kvcv.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...