contact
MyEtwie
In de kijker

Terugblik op 2022: Een warm welkom voor de stagestudent

Gepubliceerd op 08/05/2023
Categorie
FOTO 2_Stage_Donna Morren (c) Stefanie Bauvois Art Salvage
Foto: Donna Morren (c) Stefanie Bauvois, Art Salvage

In de loop van komende weken blikken we terug op een hele reeks boeiende projecten die we in 2022 mochten opstarten, verderzetten of voltooien. Ons Jaarboek 2022 kan je integraal lezen, maar we delen enkele erfgoedverhalen ook hier! Vandaag blikken we terug op twee stagestudenten die ons in 2022 vervoegden.

Af en toe mag ETWIE een stagestudent ontvangen. Dat vinden we verrijkend voor de studenten zelf, maar ook voor ons. Het geeft ons een nieuwe frisse blik in onze organisatie en op onze werking. Ze betekenen ook een extra hulp omdat ze taken kunnen doen waar we zelf soms de tijd niet voor vinden of waarop we niet genoeg in de diepte kunnen doorwerken. Daarnaast vinden we het nuttig dat studenten van het werkleven kunnen proeven en ervaring opdoen. Daarom geven we ze met alle plezier een kortstondig plekje in ons team.

Na een aantal jaar studenten ontvangen hebben we al een paar dingen geleerd. Zelf vinden we een kennismakingsgesprek bijvoorbeeld heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat de verwachtingen voor beide partijen duidelijk zijn. In zo’n gesprek maken we duidelijk wat we van de student verwachten en wat het takenpakket zal inhouden. Anderzijds vinden we het belangrijk dat er een bepaalde klik met de student is. Het is namelijk een intensieve samenwerking, waarbij we op elkaar moeten kunnen vertrouwen.

Belangrijk is om één aanspreekpunt, één begeleider te hebben binnen het ETWIE-team. Iedereen bij ETWIE kan overigens optreden als stagebegeleider. Eén aanspreekpunt zorgt voor een vlotte doorstroming van informatie en een heldere follow-up. Daarnaast vinden we een zelfstandige aanpak en verantwoordelijkheid heel belangrijk. Omdat we een klein team zijn dat nogal wat werk verzet, is het belangrijk dat de student een fikse dosis autonomie bezit.

Toegegeven, er komt soms heel wat kijken bij zo’n stage. Van het ondertekenen van een stageovereenkomst, over het regelen van een laptop en het bespreken van uren en taken, tot het wegwijs maken op onze thuisbasis: het Industriemuseum. Maar zelfs het maken van een stageverslag schrikt ons niet af, omdat we weten hoe belangrijk werkervaring op een echte werkplek is tijdens je studies. En hebben wij al geluk gehad met onze stagiair(e)s! Stuk voor stuk namen ze werk over waar we zelf niet toe kwamen, of vulden ze onze taken aan.

We horen natuurlijk graag ook eens van hun kant hoe het is. Hoe ervaarden onze twee stagestudenten uit 2022 hun periode bij ETWIE? We vroegen het aan Viktoria Verhelst en Donna Morren zelf!

Dag Viktoria en Donna, wanneer deden jullie stage bij ETWIE?

Viktoria: “Ik volgde een stage bij ETWIE van begin maart tot eind april 2022.”

Donna: “Van 31 januari tot 22 april 2022 heb ik bij jullie vier dagen per week stage gelopen.”

Voor welke opleiding was je hier, en voor hoeveel dagen?

Donna: “Dit was voor de masteropleiding Conservatie-Restauratie van de Universiteit Antwerpen, in totaal goed voor 384 uren verspreid over 13 weken.”

Viktoria: “Voor mij was het voor de masteropleiding Erfgoedstudies aan de Universiteit Antwerpen, voor een totaal van 20 dagen.”

viktoriaverhelst

Hoe kwamen jullie bij ETWIE terecht?

Viktoria: “Ik kende ETWIE al langer omdat ik industrieel erfgoed zo boeiend vind. Door een presentatie van Joeri Januarius tijdens mijn opleiding, over industrieel erfgoed en de werking van ETWIE, ben ik op het idee gekomen om bij ETWIE stage te lopen.”

Donna: “Ik ben bij er terecht gekomen via mijn promotor. Zij liet me weten dat er een groot project rond asbest in cultureel erfgoed liep en dit sloot heel goed aan bij mijn thesisonderwerp over verpakkingsmogelijkheden bij asbest in museale collecties.”

Welke opdrachten kreeg je?

Donna: “Ik ben meegegaan op plaatsbezoeken in collectiebeherende instellingen, op zoek naar asbest. Daarnaast mocht ik een enquête opstellen om ook buitenlandse musea bij het project te betrekken. Ik ben ook veel bezig geweest met de asbestdatabank voor de nieuwe website van ETWIE: ziterasbestin.be. Verder kreeg ik de mogelijkheid om meerdere studiedagen en vergaderingen bij te wonen. Hieruit heb ik veel kunnen leren.”

Viktoria: “Ik heb gewerkt rond twee technieken die uitgevoerd worden aan de Vlaamse universiteiten: glasblazen en het maken van droge microscopische preparaten. De stage begon met lezen over de onderwerpen; hiervoor kreeg ik voldoende tijd om mijn volgende taken nauwgezet te kunnen vervullen. Zo heb ik interviewvragen opgesteld en nadien zijn we langsgegaan in een atelier voor glasblazerij en het labo voor het maken van preparaten aan de Universiteit Gent. Vanuit aangereikte literatuur van ETWIE heb ik een filmplan leren opstellen, dat diende voor het maken van een filmpje over de techniek van de preparaten. Daarnaast heb ik de voorbereidingen getroffen voor een artikel op de website van ETWIE over preparaten en een aanmelding op het platform immaterieelerfgoed.be.”

Wat vond je leuk aan je taken bij ETWIE?

Viktoria: “Ik heb veel kennis opgedaan omdat ik opdrachten heb uitgevoerd waarvan ik eerst niets wist hoe dit te doen. Ook is het fijn hoe ik betrokken werd bij de verschillende activiteiten: domeinoverleg van de partners rond immaterieel erfgoed, langsgaan bij beoefenaars van de technieken, ETWIE’s wekelijkse teamoverleg en de klankbordgroep. Hierdoor krijg je een goed beeld van hoe het erfgoedveld in elkaar zit. De opdrachten die ik kreeg, waren taken waarbij je ook een resultaat te zien krijgt. Zo is het filmpje gepubliceerd op de website en is de techniek van droge microscopische preparaten opgenomen in de grote verzameling immaterieel erfgoed op immaterieelerfgoed.be.”

Donna: “Ik vond de afwisseling tussen bureauwerk en plaatsbezoeken echt ideaal. Het hield me fris en alert om zowel de praktijk voor collectiebeheer als de theorie rond asbestbeheer samen te ervaren.”

Zijn er ook dingen die je minder leuk vond?

Viktoria: “Dat is een moeilijke vraag, want ik kan niks bedenken dat er echt uitspringt. Ik vind zelf dat het onderzoek en het in kaart brengen van de technieken die worden uitgevoerd aan de universiteit nog diepgaander hadden gekund. Helaas was mijn stagetijd te beperkt om dit te kunnen doen. Dus mijn aantal dagen bij ETWIE hadden gerust nog wat meer mogen zijn.”

Donna: “Ik kan ook niet zo meteen iets bedenken. Jammer vond ik dat corona nog erg aanwezig was, waardoor het contact met de andere medewerkers redelijk beperkt bleef.”

etwie_donna-morren_geen attributie

Wat heb je bij ons geleerd? En welke ervaring zal je het meest bijblijven?

Donna: “De belangrijkste les die ik uit mijn stage geleerd heb, is dat ik eigenlijk niet zo onzeker hoef te zijn. Je leert als persoon elke dag bij en dat is heel mooi om bij stil te staan. Zo begon ik mijn stage met bijna geen kennis over asbest en eindigde deze periode als asbestkenner. Ik vond de plaatsbezoeken het leukst. Er zijn zoveel verschillende collecties en zoveel verschillende mogelijkheden om collectiebeheer aan te pakken. Het was een heerlijke ervaring om te komen op plekken waar je als ‘normale bezoeker’ niet komt, bijvoorbeeld de droogdokken aan het MAS.”

Viktoria: “Wat me het meeste zal bijblijven zijn de twee plaatsbezoeken aan de glasblazerij en aan het labo histologie. Beide medewerkers waren heel erg gepassioneerd over hun vak en konden blijven vertellen. Ze toonden dan ook met trots het resultaat van hun werk en de diverse materialen en technieken die ze gebruikten en beheersten. Naast de werking van ETWIE heb ik vooral bijgeleerd over immaterieel wetenschappelijk erfgoed en hoe het ontsloten en geborgd kan worden. Ik leerde hoe je een filmplan kan opstellen en op welke manier erfgoed kan aangemeld worden op immaterieelerfgoed.be. Het opstellen van interviewvragen heeft nu ook geen geheimen meer voor me.”Wat zou je een volgende stagiair willen meegeven?

Viktoria: “Op mijn kennismakingsgesprek werd me door de collega’s van ETWIE aangeraden om de 20 stagedagen te verspreiden over een langere periode. Zo zou het interessanter en leerrijker zijn. Dat heb ik dan gedaan en zo kon ik inderdaad meegaan naar verschillende plekken en waren de opdrachten meer divers. Een aanrader om bij ETWIE stage te lopen!”

Donna: “Ook als je twijfelt: gewoon doen! Al doende leer je heel veel bij.”

Meer weten?

Zin om een stage te lopen bij ETWIE? Check dan onze website voor de mogelijkheden of mail naar info@etwie.be.