contact
MyEtwie
In de kijker

Texam: van tapijtfabriek tot brandweerkazerne

Gepubliceerd op 16/09/2014
img_0626

Ter gelegenheid van Open Monumentendag werd dit weekend in Kieldrecht (Beveren) ook een erfgoed- en kunstevenement georganiseerd op de voormalige bedrijfssite van het textielbedrijf Texam.

Het bedrijf Texam, afkorting voor Textiel Ameublement, werd opgericht in 1946 door Paul van Haelst en Odiel Anné. Na enkele decennia was het bedrijf uitgegroeid tot één van de marktleiders in de fabricatie van smyrna tafeltapijten en vloerkleden, met afzetmarkten in heel Europa. Het bedrijf stond ook voor technische vernieuwing: zo was Texam de eerste textielfabriek in het Waasland die gebruik maakte van een industrieel weefgetouw zonder schietspoel.

Door de successen kon Texam stelselmatig zijn personeel en de bedrijfssite uitbreiden. Het oudste gedeelte van het complex dateert uit 1946 en is een toonbeeld van industrieel erfgoed in de regio. De architectuur van de aanpalende fabriekshal gebouwd in de jaren 1960 ziet er nog steeds modern uit. De laatste uitbreiding gebeurde in 1996 toen er een gigantisch magazijn werd bijgebouwd.

In 2005 moest Texam als een van de laatste overblijvende textielfabrieken in het Waasland toch haar deuren sluiten. Sindsdien staat het fabriekscomplex leeg. In 2010 werd de site opgekocht door de gemeente Beveren, met als doel de site deels in te richten als brandweerkazerne en deels als woonwijk.

Aangezien Open Monumentendag de laatste mogelijkheid was dit lokale stukje Kieldrechtse geschiedenis te bezichtigen, brachten we zaterdag een bezoek aan de site. Een grote industrieel-ogende ruimte bood plaats aan verschillende tekeningen, schilderwerken en zeefdrukken van Ivo Toremans. De andere ruimte stelde voornamelijk tapijten en foto’s tentoon, maar je kon ook twee videofragmenten bekijken over het bedrijf Texam. Enkele impressies van het Texam-evenement vind je op onze Facebook-pagina.

Wie nog over interessante informatie beschikt m.b.t. de site en de geschiedenis van het bedrijf Texam kan steeds contact opnemen met het gemeentearchief Beveren, via archiefdienst@beveren.be of tel. 03 750 17 50.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...