contact
MyEtwie
In de kijker

Textielverleden herleeft in Gents wijkpark

Gepubliceerd op 29/06/2014
deporre1

In Gentbrugge werd gisteren het nieuwe wijkpark De Porre feestelijk geopend. Bij de herontwikkeling van de voormalige stoomweverij en spinnerij De Porre bleven de betonnen koeltoren, de stoftoren, de kasseiweg, een loods en enkele fabrieksmuren als herkenningspunt bewaard. Op vraag van het MIAT werd ook de unieke stoomturbine geïntegreerd in het ontwerp van het nieuwe wijkpark.

In de wijk Moscou-Vogelhoek klinkt de naam De Porre als een klok. Van 1907 tot 1980 gonsde het hier van de bedrijvigheid en vormde deze textielfabriek het kloppende hart van de wijk. De lakens van De Porre waren alom bekend voor hun uitstekende kwaliteit. Nadat De Porre 34 jaar geleden de fabriekspoort dicht trok, kocht de Stad Gent het complex in 1982 op.

Bij de aanleg van het nieuwe wijkpark werd ervoor gekozen om waardevolle delen van het fabriekscomplex te recupereren, te herstellen en te integreren. Zo werden oude fabrieksmuren gerestaureerd als tuinmuren en ook de koeltoren en de stoomturbine zijn op een respectvolle manier als herkenningspunt bewaard. Rond de turbine, gebouwd in 1934 door de Zweedse constructeur STAL (Svenska Turbinfabriks Aktiebolaget Ljungström), werd een glazen paviljoen gerealiseerd.

De verhalen van acht oud-werknemers zetten het industriële verleden van De Porre verder in de kijker. Bij dit verhalenproject ging de Stad Gent verder dan het louter opnemen van verhalen en het maken van portretten. Weefsel (zowel de stof als het sociale weefsel in de wijk) loopt als een rode draad doorheen dit project. Zo maakten kinderen uit de twee plaatselijke basisscholen onder begeleiding van medewerkers van het MIAT ontwerpen en leerden ze die ontwerpen op stof aan te brengen.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...