contact
MyEtwie
In de kijker

Texture Kortrijk opent zijn deuren

Gepubliceerd op 06/10/2014
texture2

Dit weekend opende in Kortrijk het gloednieuwe vlasmuseum Texture zijn deuren. Een imposant vlasverzendhuis aan de oevers van de Leie, werd verbouwd tot een modern museumgebouw. In drie kamers ontdek je de revolutionaire ontwikkeling die de vlasnijverheid in de streek teweeg bracht.

Al sinds de middeleeuwen is Vlaanderen befaamd om zijn textiel. Linnen speelde een glansrol in die geschiedenis. Luxeproducten als kant en damast waren erg in trek bij de adel, burgerij en clerus. Anderen kleedden zich in het basislinnen dat hier massaal geweven werd. In het midden van de 19de eeuw ontstond langs de boorden van de Leie een industrie die de wereld zal veroveren: de vlasbewerking. ‘Courtrai flax’ staat al snel bekend als het beste vlas dat je krijgen kan en is internationaal erg gegeerd.

Een bezoek aan Texture start echter bewust in het heden. De 'Wonderkamer' op het gelijkvloers is een speels laboratorium over vlas in je dagelijkse leven. Vlas is namelijk ook vandaag nog springlevend en een inspirerend materiaal voor designers, wetenschappers en ondernemers. In deze kamer ontdek je in welke producten vlas allemaal is verwerkt. Kijken, voelen, proeven, uittesten en ontdekken is de boodschap. Zo is er bijvoorbeeld een 'weefselbank', met microscopische beelden van verschillende stoffen.


De Leiekamer brengt vervolgens het verhaal van de vlas- en linnennijverheid, aan de hand van authentiek beeldmateriaal, warme getuigenissen en intrigerende objecten. Je ontdekt op een interactieve manier hoe de streek is geëvolueerd van een agrarische naar een industriële en verstedelijkte regio. Je maakt kennis met de passie van de vlassers, en je komt het ware verhaal achter de 'Golden River' te weten. Het topstuk uit de collectie – een zwingelturbine uit 1937 – krijgt een ereplaats in de opstelling. Animaties introduceren de gebroeders Vansteenkiste, de gedreven uitvinders en tonen hoe de turbine werkt.

De vlassector verschafte aan veel mensen werk en inkomen. Veel bedrijven uit de streek wijzen dan ook met de nodige fierheid op hun vlasroots. In de 'bedrijvenwand' krijg je een dynamisch overzicht. Met een klik op de foto’s hoor je fijne verhalen en leuke weetjes. Die wand is een ‘work in progress’: met aanvullingen en actuele berichten blijft het museum de levende realiteit van de streek volgen.


Onder de gouden kroon ligt ten slotte de 'Schatkamer'. Hier is het vooral genieten van de selectie schitterende damasten, kant, handwerk en fijne weefsels die de uitzonderlijke textielcollectie rijk is. Het kwetsbare textiel zorgt ervoor dat de opstelling regelmatig zal veranderen.

Texture zet ook in op een reeks creatieprojecten waarbij kunstenaars aan de slag gaan rond de museumcollectie en/of het museumverhaal en waarbij de kennis en het vakmanschap van familiebedrijven in de regio centraal staat. De eerste twee projecten zijn een samenwerking tussen Wim Opbrouck en Verilin en tussen Christien Meindertsma en Jos Vanneste.

www.texturekortrijk.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...