contact
MyEtwie
In de kijker

The Hasselt Bridge: voorpaginanieuws uit 1938

Gepubliceerd op 10/04/2018
Categorie
stadsmus_hasselt

Tachtig jaar geleden overbrugde de ‘langste volledig gelaste brug van Europa’ het Albertkanaal op de Kempische Steenweg in Hasselt. Op 14 maart 1938 brak de brug met een luide knal in drie grote stukken. Als bij wonder vielen er geen doden of gewonden. Het werd voorpaginanieuws, want de brug was nog maar één jaar in gebruik... De wetenschappelijke wereld stond voor een groot raadsel, en ook vandaag blijft ‘The Hasselt Bridge’ een case bij diverse ingenieursopleidingen, als schoolvoorbeeld van de 'Brosse breuk’.

Het Stadsmus in Hasselt pakt nog tot 1 juli uit met het verhaal rond de instorting van de brug via de expo ‘The Hasselt Bridge. Waarom de kanaalbrug instortte in 1938.’ Via krantenverslagen en technische publicaties wordt stap voor stap onderzocht hoe de instorting kon gebeuren. Alle mogelijke 'verdachten' komen aan bod: het ontwerp, de lastechniek, het staal, de plaatdikte, veroudering,… Ook andere pistes zoals sabotage worden onder de loep genomen.

LEZING SVEN CURÉ OP ZATERDAG 14 APRIL

Op zaterdag 14 april om 15u geeft curator en ingenieur Sven Curé in het Tuincafé bovendien een gratis lezing over de gebeurtenis. Hij geeft meer uitleg bij het technische aspect van de breuk en schetst de impact van de instorting op de Hasselaren in die tijd.

Expo ‘The Hasselt Bridge. Waarom de kanaalbrug instortte in 1938.’ loopt nog tot en met 1 juli 2018 in Het Stadsmus in Hasselt. Meer info vind je via www.hetstadsmus.be.