contact
MyEtwie
In de kijker

Themanummer 'Volkskunde' over diversiteit en immaterieel erfgoed

Gepubliceerd op 16/02/2016
Categorie
lht_mozaiek

Zeven jaar na het eerste themanummer over diversiteit publiceerde Volkskunde - Tijdschrift over de cultuur van het dagelijks leven een nagelnieuw themanummer over immaterieel cultureel erfgoed en diversiteit. De centrale vraag die doorheen de publicatie loopt, is hoe diversiteit als concept vandaag immaterieel cultureel erfgoed (ICE) beïnvloedt en verandert en welke wisselwerking tussen beide ontstaat.

ETWIE werkte aan dit themanummer mee met een bijdrage over hoe een Living-Human-Treasures-programma op maat al dan niet een bijdrage kan leveren aan de ICE-diversiteit in Vlaanderen en Brussel. Living Human Treasures, een UNESCO-programma uit 1993, zet in op de erkenning van levende schatten die bijzondere kennis en vaardigheden hebben in één van de vijf ICE-domeinen. Tussen 2012 en 2014 liep een onderzoek naar de kansen die dit programma kon bieden voor het huidige ICE-beleid in Vlaanderen en Brussel. ETWIE werkte samen met andere partners mee aan deze studie.

Op donderdag 17 maart 2016 organiseren de initiatiefnemers van dit themanummer (tapis plein, KU Leuven en Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland) in Brussel ook een reflectiedag over diversiteit en immaterieel erfgoed (pdf). Diverse gastauteurs komen hun bijdrage toelichten, en er is ruimte voorzien voor debat waarin ervaringen uit Vlaanderen en Nederland aan bod zullen komen.

Meer informatie over het themanummer is te vinden op www.volkskunde.be.