contact
MyEtwie
In de kijker

TICCIH congres 2025 in Kiruna

Gepubliceerd op 12/01/2024
Categorie
Kiruna Gruva_HMM98484_HälsinglandsMuseum_ETWIE

Save the date: Ticcih maakte recent bekend dat het volgende congres doorgaat van 25 tot 30 augustus in de mijnstad Kiruna, hoog in het noorden van Zweden. Onder de titel 'Heritage in action: legacies of industry in future making' wordt een brede voorzet gegeven om het te hebben over controversieel industrieel erfgoed en hoe dat in relatie staat tot bredere spanningen in de maatschappij vandaag. Thema's zoals uitdagingen rond duurzaamheid, inclusie en kolonisatie, toekomistige generaties en AI komen hiermee in het vizier.

Kiruna als locatie is wat dat betreft al goed gekozen. Hier vind je de grootste onderaardse ijzermijn ter wereld. De industrialisatie in het gebied ging ten koste van het leefgebied van de Saami en Tornedalians, wat tot spanningen leidde die vandaag nog erg leven. De recente ontdekking van aanzienlijke hoeveelheden zeldzame aardmetalen in de bodem maakt wel wat los, want die grondstoffen kunnen een grote rol spelen in de Europese duurzaamheidsambities. Maar verdere ontginning en nog meer industrialisatie zal de spanningen rond landgebruik en de toekomst van de inheemse bevolking alleen doen toenemen. En welke rol speelt erfgoed hier dan in?

De organisatie van het congres berust op de schouders van de Luleå Technische Universiteit in samenwerking met de Swedish National Heritage Board, de TICCIH afdelingen van Zweden en Noorwegen en verscheidene bedrijven uit de regio.

De liefhebbers van pre- en post-conference bezoeken aan flink industrieel erfgoed kijken best ook eens naar dat aanbod, de opties gaan van olieboorplatform tot kopermijn.

Meer informatie op: https://ticcih.org/ticcih-congress-2025-kiruna-sweden/