contact
MyEtwie
In de kijker

Tips voor Open Bedrijvendag 2019

Gepubliceerd op 30/09/2019
Categorie
openbedrijvendag_2019

Op zondag 6 oktober 2019 is het weer zover! Open Bedrijvendag! Honderden ondernemingen in Vlaanderen bieden het brede publiek een kijkje achter de schermen. En elk jaar opnieuw zijn er enkele bedrijven die voor liefhebbers van technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed zeker de moeite zijn om te ontdekken. Naar goede gewoonte zet ETWIE enkele tips op een rijtje. We wensen je graag een fijne Open Bedrijvendag en hopen mee op een stralend zonnetje.

West-Vlaanderen

Liefhebbers van metaalbewerking en mechaniek komen deze editie zeker aan hun trekken. In Staden blaast Mol Cy 75 kaarsjes uit en laat voor het eerst bezoeken toe op de site. In Zedelgem toont CNH Industrial graag hoe ze al 113 jaar mechanische innovaties voor de landbouw realiseren. Beide ondernemingen hebben trouwens iets gemeenschappelijk: na de Tweede Wereldoorlog gingen ze creatief aan de slag met de vele legertrucks, jeeps en onderdelen die het Amerikaanse leger in Vlaanderen achterliet.

Mol Cy ging deze voertuigen ombouwen naar de wensen van de klant. Vandaag is dit nog steeds hun specialisatie: op maat gemaakte industriele voertuigen. Van trucks om in extreme woestijngebieden vrachten te transporteren, over vrijwel alle vuilniswagens die je ziet rondrijden, tot zelfs rangeervoertuigen die in de havens vlot kunnen wisselen tussen rijden op het spoor of op de weg. Lees meer...

Bij CNH Industrial (toen nog Werkhuizen Leon Claeys) werden tot iets na de Tweede Wereldoorlog stationaire dorsmachines gemaakt. Met onderdelen zoals versnellingsbakken en zelfs stuurwielen van legertrucks motoriseert Claeys zijn dorsmachines. In 1952 lanceert hij de eerste zelfrijdende maaidorser van Europa: de Claeys Model MZ. Ontdek deze gele legende in de showroom van CNH Industrial, samen met zijn hedendaagse broertjes en de productielijnen waarin ze gemaakt worden.

Voor wie het wat zoeter mag zijn: in Oostkamp neemt Lebbe Sugar Specialities deel. Al in 1912 maakte Georges Lebbe hier gekarameliseerde suiker voor de 31 Brugse brouwerijen.

Oost-Vlaanderen

Blikvanger voor Oost-Vlaanderen is Niko in Sint-Niklaas, want dit jaar viert de bijzondere onderneming zijn 100ste verjaardag. En dat gebeurt met veel aandacht voor het eigen verleden. Welk pad heeft het bedrijf, in 1919 gesticht door de broers Alphonse en Werner De Backer, reeds bewandeld? En waar gaan ze nu, meer dan 500 miljoen schakelaars en stopcontacten later, naartoe?

Eerder dit jaar kon het brede publiek al proeven van hun geschiedenis in de Niko-expo of via de volumeuze verjaardagspublicatie 'Illuminating Ideas. 100 jaar Niko'. Maar op Open Bedrijvendag kan je nu ook effectief de fabriek verkennen. Kijk dus even rond in je woning. Zie je, zoals in 83% van alle Belgische huizen, een schakelaar, stopcontact of deurbel van Niko? Dan is het zeker de moeite om het verhaal van deze onderneming te ontdekken!

Wie bij interieuroplossingen wil blijven kan ook langsgaan bij Meubelfabriek Eronda (meubelmakers sinds 1930, al 4 generaties lang). Dorst gekregen? Stokerij Rubbens of De Klok hebben vast wel iets te bieden.

Antwerpen

Eigenlijk is er maar één place to be in Antwerpen op Open Bedrijvendag: DBP (Durable Branded Plastics) in Wilrijk! De kans dat je dagelijks met één van hun producten in aanraking komt, is erg groot: het typische wit-blauwe diepvriesdoosje, de vershouddoos in de koelkast, je brood-, fruit-, of snackdoos, je maatbeker, koffiefilterhouder, vergiet, maatlepel, appelsienpers, eiderdop, boterschaal...

De kans is even groot dat je ouders of misschien zelfs grootouders rechtstreeks of onrechtstreeks in contact kwamen met producten van DBP. Het verhaal start namelijk in 1928 bij Louis De Brucker en Francis Pluym, twee Antwerpenaren die elkaar als collega's in de metaalbewerkingsafdeling van een weegschaalfabriek leren kennen. Zo'n zeven jaar later slaan ze de handen in elkaar en richten 'De Brucker & Pluym' op, gespecialiseerd in het maken van de matrijzen waarmee bedrijven producten in bakeliet kunnen vormen.

Na de Tweede Wereldoorlog besluit De Brucker & Pluym om de matrijzen niet alleen te bouwen, maar ze ook zelf te gebruiken om producten in kunststof te maken. Francis Pluym kan zijn creative geest volledig de vrije loop laten gaan. Louis De Brucker werpt zich op de technische aspecten van de productie. En dan wordt het interessant. Verschillende iconische ontwerpen (die nu nog circuleren in de vintage winkels) volgen elkaar op. De rest van het verhaal ontdek je ter plaatse: van de orginele schetsboekjes en de iconische eerste brooddoos tot de Alaska-diepvriesdoosjes en de hele reeks Amuse. Doen!

Limburg

In Maasmechelen toont steenfabriek Vandersande hoe hun typische bakstenen gemaakt worden. Momenteel is het de grootste familiale baksteenfabrikant in Europa met productiesites in Nederland, België en Duitsland. Van zo'n succes had Jaak Vandersanden vast niet kunnen dromen toen hij in 1925 een kleine steenbakkerij in Bilzen begon.

In houthalen-helchteren kan je Greenville bezoeken, een incubator voor bedrijven binnen de circulaire economie, gevestigd in het gerenoveerde hoofdgebouw van de steenkoolmijn van Houthalen.

Brussel

Speel je regelmatig mee met 'de Lotto'? Dan kan je in hartje Brussel op bezoek gaan bij de Nationale Lotterij. Wat je wellicht niet wist, is dat de Nationale Lotterij een bijzonder interessante collectie met meer dan tienduizend objecten bewaard over kansspelen. Van dobbelspelen uit de Griekse en Romeinse tijd tot het triktrakspel - de oudste voorloper van backgammon. Kortom, een echte aanrader.

Voor de gelegenheid doet ook Tour & Taxis een inspanning om te tonen hoe de site, die nu al een grote aantrekkingskracht heeft, nog verder ontwikkeld wordt tot plek waar de hele stad van kan genieten.