contact
MyEtwie
In de kijker

Toekomst van de scheepswerven Baasrode

Gepubliceerd op 25/10/2019
scheepswerf_baasrode_provincieoostvlaanderen_geenattributie_etwie
Foto: Scheepswerf in Baasrode (bron: website Provincie Oost-Vlaanderen)

Op het historische stadhuis van Dendermonde werd eerder deze week de kaderovereenkomst ondertekend die vorm geeft aan de verdere samenwerking tussen de vier partners op de erfgoedsite: de Provincie Oost-Vlaanderen, de stad Dendermonde, de vzw Scheepvaartmuseum Baasrode en de vzw School voor Scheepsmodelbouw.

Tegelijk werd ook de bruikleenovereenkomst voor de collectie tussen de Provincie en de vzw Scheepvaartmuseum Baasrode ondertekend. De Provincie neemt de collectie erfgoedobjecten, het werfarchief en de collectie scheepsplannen in bruikleen voor een termijn van 50 jaar. De Provincie neemt ook de inboedel van het werkhuis Van Praet-Dansaert, uniek in Vlaanderen, over van de vzw Scheepvaartmuseum.

De Provincie wil de komende jaren investeren in de verdere ontwikkeling van de erfgoedsite. Zo wordt momenteel het dak van het werkhuis van de vroegere werf Van Praet-Dansaert gerestaureerd. De komende jaren worden de oude machines van meer duiding voorzien. Ook zal het dossier voor de restauratie van het interieur van de meesterwoning ingeleid worden door een voorstudie. De stad Dendermonde zal hierbij optreden als bouwheer.

De vroegere scheepswerf Van Praet-Dansaert sloot in 1986 de deuren. De Provincie Oost-Vlaanderen verwierf de terreinen en gebouwen. Sinds 2006 werkt de Provincie aan het ontsluiten van het erfgoedpotentieel op de site. De scheepswerf geldt als een van de best bewaarde werven in Europa en geeft een idee van hoe het er vroeger aan toe ging op de vele werven langs de Schelde en andere rivieren en kanalen.

Bron: persbericht provincie Oost-Vlaanderen

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...