contact
MyEtwie
In de kijker

Toerisme investeert fors in nieuw drukkerijmuseum in Houthalen

Gepubliceerd op 03/03/2023
Categorie
Drukkerijgebouw_Houthalen_ETWIE
Foto: De drukkerijgebouw op de voormalige mijnsite in Houthalen (bron: toerisme Vlaanderen)

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir trekt via Toerisme Vlaanderen 700.000 euro uit voor de restauratie en herbestemming van het voormalige drukkerijgebouw op de oude mijnsite in Houthalen-Helchteren. Het project LIMPRESSIONS wil de kennis over de druktechnieken en de digitale toepassingen van nu en de toekomst in de kijker zetten. Naast de expo’s, thema-evenementen en workshops is LIMPRESSIONS ook een onthaastingsplaats voor het Kolenspoortraject en zal de omgeving een stevige vergroening ondergaan. Hoe dit alles zich verhoudt ten opzichte van reeds bestaande initiatieven rond drukkerijtechnieken en -erfgoed is evenwel onduidelijk.

De herbestemming van het drukkerijgebouw kadert binnen een breder planvan de gemeente Houthalen-Helchteren om het mijnpark en het bestaande centrum te ontwikkelen.

  • Op korte termijn (2023- 2025) gaat het over de realisatie van een toegangspoort voor fietsers en wandelaarsvanop het Kolenspoor naar het mijnpark en het huidige centrum van de gemeente, de renovatie en herbestemming van het voormalige pomphuis van de mijn, de restauratie en herbestemming van het drukkerijgebouw, en de aanleg van een nieuw parkgebied dat de trage verbinding met het bestaande centrum legt.

  • Op middellange termijn (2024-2026) staat derestauratie van de schachtbokkenop het programma. Met hun 71 meter hoogte behoren deze ranke ‘Bellefleurs’ tot de hoogste in Europa.

  • Op langere termijn zal de toeristische toegang naar het centrum en de schachtbokken en het drukkerijgebouw via eenbelevingspadgecombineerd worden met de functionele toegang voor fietsers en voetgangers naar het bedrijventerrein Centrum-Zuid.

Het voormalige drukkerijgebouw is - samen met het voormalige hoofdgebouw van de steenkoolmijn (tegenwoordig ‘Greenville’, cleantech incubator), de twee schachtbokken en het pomphuis - een van de weinige historische relicten van een kwarteeuw steenkoolontginning (1938 - 1964). Met uitzondering van het pomphuis vormen ze het mijnpatrimonium op de voormalige mijnsite van Houthalen-Helchteren.

Bron: persbericht Toerisme Vlaanderen

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...