contact
MyEtwie
In de kijker

Tussen vonk en omroep

Gepubliceerd op 28/03/2014
tussenvonkenomroep

Precies 100 jaar geleden, op 28 maart 1914, vond de allereerste radio-uitzending plaats. Een proefzender in Villa Lacoste in Laken straalde een concert uit het Koninklijk Paleis door. Dit weekend opent in het Olens Radiomuseum de tentoonstelling 'Tussen vonk en omroep', die focust op de vroegste geschiedenis van de radiocommunicatie in België en haar voormalige kolonie Kongo.

De tentoonstelling besteedt veel aandacht aan de radiopioniers Robert Goldschmidt en Raymond Braillard. Op initiatief van koning Albert I werd een radionetwerk in Kongo uitgebouwd. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er radiocommunicatie aan het Belgische front, met de vliegtuigen, met de enclave Baarle-Hertog en in Kongo, ondersteund door een groot centrum in Calais (Frankrijk) . Radioposten op automobiel, in de loopgraven en vliegtuigen, gebruikt in de divisies van het Belgisch leger, komen uitvoerig aan bod.

Aan de hand van historische foto's, originele tijdschriften en boeken geeft de tentoosntelling een beeld van de ontwikkelingen in de vroegste radiogeschiedenis. Ook is er een replica van een Marzi-microfoon in werkende staat te bewonderen, het type microfoon dat gebruikt werd voor de eerste radio-uitzending. Ten slotte wordt ook een fragment vertoond van een unieke film die werd opgenomen in de villa Lacoste. In de film worden de toestellen voor de radiotelegrafie en -telefonie in werking getoond.

De tentoonstelling loopt van 29 maart tot en met 4 mei in het Olens Radiomuseum (Gerheiden 59, O.L.V.-Olen). Bezoekuren: elke donderdag en zaterdag tussen 13 en 18u, elke zondag tussen 14 en 18u. Op Erfgoeddag (27 april) is de tentoonstelling open van 10u tot 18u. Geïnteresseerden vinden meer informatie in de bijhorende publicatie van Bruno Brasseur en Guido Nys.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...