contact
MyEtwie
In de kijker

Twee eeuwen biercultuur in de Zennevallei

Gepubliceerd op 22/04/2016
dworp_vanhemelrijck

In het bezoekerscentrum 'De Lambiek' in Alsemberg (Beersel) opende deze week een tentoonstelling over het rijke Vlaams-Brabantse bierverleden. De expo 'Twee eeuwen biercultuur in de Zennevallei' belicht op een toegankelijke manier de resultaten van het onderzoek naar de regionale brouwcultuur, verschenen in de publicatie ‘Vlaams Brabant Drinkt. Bier- en jenevercultuur sinds 1800’.

Objecten, foto’s, getuigenissen, documenten en affiches vertellen hoe brouwers en stokers hun stempel gedrukt hebben op het maatschappelijk weefsel in de regio. Thema’s die aan bod komen zijn:
- de politieke en socio-culturele rol van brouwers en hun families
- de ontwikkeling van het café- en verenigingsleven
- de beeldvorming van alcohol in reclame
- liederen en wetgeving
- de opkomst van producenten- en consumentenverenigingen ter bescherming van de biercultuur

De expo is een organisatie van de provincie Vlaams-Brabant, i.s.m. de gemeente Beersel en Heemkundig Genootschap 'van Witthem'. Ze loopt nog tot 21 mei in De Lambiek (Gemeenveldstraat 1, Alsemberg). De mooi uitgegeven bezoekersgids is ook digitaal beschikbaar op www.vlaamsbrabant.be. De publicatie ‘Vlaams Brabant Drinkt’ is tijdens de tentoonstelling te verkrijgen aan 20 in plaats van 28 euro.

Aanvullend werd ook een digitale bierquiz die de deelnemer al spelenderwijs onderdompelt in het Vlaams-Brabantse bierverleden. De quiz doorloopt de geschiedenis van alcohol in Vlaams-Brabant in 12 vragen of puzzels. Zo krijgt men verrassende informatie over het sociale leven in de lokale cafés in de 19de eeuw, de industrialisering van de sector na WOI of de hedendaagse hobbybrouwers. De tablets met de bierquiz staan tijdens de Biermaand Vlaams-Brabant opgesteld op verschillende plekken in de provincie.

Foto: brouwerij Van Hemelrijck in Dworp, ca. 1900 (collectie Heemkundig Genootschap 'van Witthem')

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...