contact
MyEtwie
In de kijker

TWIE-praktijken als inspiratie voor het borgen van immaterieel erfgoed!

Gepubliceerd op 06/01/2020
stagevakwerk

Ons nieuw jaar start alvast goed! Minister Jan Jambon koos acht praktijken die als inspiratie kunnen dienen voor het borgen van immaterieel erfgoed. Deze voorbeelden ondernemen bewust actie om te zorgen dat mensen het niet-tastbare erfgoed waarrond zij in de weer zijn, leren kennen en anderen bezielen om eraan bij te dragen. Er kwamen heel wat nominaties binnen en de gekozen praktijken zijn gespreid over heel Vlaanderen en tonen diverse organisaties en praktijken.

Er zitten uiteraard ook twee TWIE-gerelateerde acties bij. Zo wordt de stage vakwerk van Het MOT in de kijker gezet. Het museum organiseerde een heuse vijfdaagse hands-on stage, waarbij deelnemers leerden werken met oude werktuigen en oude technieken om tot een authentiek eiken vakwerkhuis te komen. Ze vertrokken letterlijk van boomstammen uit een lokaal bos en maakten een afgewerkt gebouw met handgereedschap.

Ook Handmade in Brugge werd op het register geplaatst als organisatie die bewoners van Brugge én bezoekers kennis laat maken met het ambachtelijke verleden van de stad, maar ook met de talrijke ambachslui die vandaag hun ambacht beoefenen in diezelfde stad. Vandaag zijn er 76 ambachtelijke makers die het label van Maker Handmade in Brugge kregen. Naast dit label worden de makers ook communicatief en inhoudelijk ondersteund en zelfs in hun ondernemerschap. Zo is er onder andere Makersmatch, waarbij enerzijds de makers en anderzijds de industrie samenwerken en inspelen op maatschappelijke uitdagingen en nieuwe trends.

Lees meer hier!

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...