contact
MyEtwie
In de kijker

Uit de kennisbank: Anderlecht

Gepubliceerd op 20/05/2019
Categorie
oudefotomarkthal_2

De ETWIE-kennisbank bestaat intussen 6 jaar. Ze bevat maar liefst 1562 fiches over mensen en organisaties uit het TWI-erfgoedveld, en dan zie je soms door het bos de bomen niet meer. Daarom duiden we elke maand iemand aan om in de kennisbank te duiken, er één fiche uit te plukken en die in de kijker te zetten.

Deze maand kiest Joeri Januarius, coördinator, zijn favoriete item uit de kennisbank.

De keuze van Joeri Januarius

Gekozen item:

"Het TWI-erfgoed van de gemeente Anderlecht"

Waarom?

"Hoewel ik vandaag in Berchem woon, blijft mijn hart sneller kloppen voor de beste voetbalploeg van het land en uiteraard ook het erfgoed van mijn voormalige thuisgemeente Anderlecht. Als kind ben je je natuurlijk niet echt bewust van dat erfgoed, maar nu, zoveel jaren later, zie ik meer dan ooit wat een TWIE-parel Anderlecht is."

Wat is het?

"Zowel wat betreft de thema's als het type erfgoed (roerend, onroerend, immaterieel) heeft Anderlecht enorm veel te bieden. Vanaf het begin van de 19de eeuw kwamen allerlei nijverheden en later industrieën tot ontwikkeling. Goed vertegenwoordigd was de textielindustrie in de buurt van de kanaalzone, zoals vandaag nog zichtbaar de wolfabriek D'Aoust of de voormalige textielfabriek op de huidige site van Studio Citygate. De voedingssector was ook belangrijk. De slachthuizen in Kuregem zijn alom bekend. De Cote d'Or-fabriek had heel lang zijn hoofdkwartier in de buurt van het huidige station Brussel-Zuid. Het verhaal van de brouwerijen en stekerijen vind je vandaag terug in de brouwerij Cantillion, en de cilindermaalderij Moulart is succesvol herbestemd tot een economische en culturele trekpleister aan het kanaal."

"De Academie van Anderlecht is een belangrijk instituut voor de kennisoverdracht rond een aantal ambachten, waaronder kunst- en hoefsmederij. De betreurde Herman D'Haese was lang het boegbeeld van deze opleiding, die ondertussen is uitgegroeid tot de referentie-opleiding met smeden Peter De Beus en Philip Vercammen."

"Het museum van de geneeskunde van de Brusselse universiteit ULB is tot slot een absolute must voor de liefhebbers van academisch-wetenschappelijk erfgoed."

"Tot binnenkort, in Anderlecht!"

Volgende maand kiest vrijwilliger Joost een item uit onze kennisbank.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...