contact
MyEtwie
In de kijker

Uit de kennisbank: Collectie Torck in Deinze

Gepubliceerd op 19/03/2019
Categorie
torck4

De ETWIE-Kennisbank bestaat intussen 6 jaar. Ze bevat maar liefst 1562 fiches over mensen en organisaties uit het TWI-erfgoedveld, en dan zie je soms door het bos de bomen niet meer. Daarom duiden we elke maand iemand aan om in de kennisbank te duiken, er één fiche uit te plukken en die in de kijker te zetten.

Deze maand kiest Lieselot Cornelis, kennismedewerker, haar favoriete item uit de kennisbank.

De keuze van Lieselot Cornelis

Gekozen item:

"Collectie Torck in Deinze"

Waarom?

“Ik kende de speelgoedwagens al van in het lokale museum van mijn stad, het Museum van Deinze en de Leiestreek. Wist ik toen veel dat hier een hele verzameling achter zat! Katrien Lingier en Peter Van Veirdegem verzamelen al sinds 1995 oud speelgoed en toen Peter met een oude trapauto van het merk Torck naar huis kwam, werd het zelfs een lichte obsessie, in de goede zin van het woord weliswaar.”

Wat is het?

“Deinze was in de eerste helft van de 20e eeuw een industrieel centrum van speelgoed en kinderwagens. Verschillende fabrieken vonden hier hun productieplek en de stad werd ook wel het Neurenberg aan de Leie genoemd. Torck is een van die speelgoedfabrikanten en werd opgericht in 1887. Er werden trapauto’s, kinderstoelen, poppenwagens, fietsen, driewielers en ook kinderwagens gemaakt. Het bedrijf ging onder meer door de opkomst van plastiek en door concurrentie uit het buitenland in 1971 failliet maar ondertussen zijn de objecten met het label Torck echte verzamelobjecten geworden, dat bewijst de verzameling van Katrien en Peter.

De verzameling van Katrien en Peter is compleet, naar eigen zeggen, maar ze zoeken nog altijd andere kleuren of uitzonderlijke objecten. Ze behouden het speelgoed in hun originele en unieke staat dus willen ook niets restaureren. in het Mudel in Deinze staat een aantal trapauto's opgesteld uit hun collectie, waarbij elke tijdsperiode weergegeven wordt: van de houten trapauto, over de mtalen versies en vliegende hollanders, tot de laatste Jaguar E-type die deels in polyester, deels in metaal was. Deze unieke opstelling wordt aangevuld met andere Torck objecten zoals folders, affiches en dergelijke. Ook in het BelVUE museum in Brussel staat een Torck trapauto in de vaste tentoonstelling."

"De gebouwen waar Torck huisde, vlakbij het station van Deinze, werden later nog gebruikt door speelgoedfabrikant Beeusaert en door Romico, maar werden in 2018 gesloopt. Vandaag is de opbouw van een woonwijk aan de gang op deze locatie. Enkel de boog met de kenmerkende naam wordt bewaard en zal later geïncorporeerd worden in de gebouwen.

Een leuk weetje: de familie Torck was ook mede-oprichter van de lokale voetbalclub die tot op de dag van vandaag bestaat én het goed doet: KMSK Deinze! Andere herinneringen aan de rijke speelgoedindustrie van Deinze vinden we in de feestzaal Souplex, waar meer dan een halve eeuw geleden de laatste kinderwagen van de band rolde maar waar vandaag deze industriële site omgebouwd werd tot een multifunctioneel complex.”

Volgende maand kiest Hannelore De Craene een item uit onze kennisbank.

Eerder verschenen in deze reeks:

? Torenverplaatsingsmuseum Bocholt
? Retrotheek Nieuwerkerken

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...