contact
MyEtwie
In de kijker

Uit de kennisbank: Hier brandt de lamp!

Gepubliceerd op 20/12/2019
Categorie
gloeilamp

De ETWIE-Kennisbank bestaat intussen 6 jaar. Ze bevat maar liefst 1562 fiches over mensen en organisaties uit het TWI-erfgoedveld, en dan zie je soms door het bos de bomen niet meer. Daarom duiden we elke maand iemand aan om in de kennisbank te duiken, er één fiche uit te plukken en die in de kijker te zetten.

Deze maand kiest Leo De Boeck, verzamelaar en bezieler van het telefoniemuseum Leofoon in Steenhuffel een item om even bij stil te staan.

De keuze van Leo 'Leofoon' De Boeck

Gekozen item:

Het museum 'Hier brandt de lamp' van Gust Van den Brande

Waarom:

Ik kwam het elektriciteitsmuseum 'Hier brandt de lamp' enkele jaren geleden per ongeluk tegen in de kennisbank van ETWIE. Toen ik in 2016 mijn eigen telefoniemuseum had geopend, kreeg ik ook een plaatsje in die database. Nieuwsgierig naar wie en wat daar nog te vinden was, snuisterde ik verden. Zo kwam ik terecht bij de fiche van het elektriciteitsmuseum. Aangezien ik mijn hele leven met telefonie en elektriciteit bezig ben geweest, sprak het me meteen aan. Ik heb 'Hier brandt de lamp' toen een bezoekje gebracht, samen met mijn vrouw.

Het werd een bijzonder interessante uitstap. Zet twee mensen met wat aanleg en interesse voor elektriciteit samen in zo'n museum en de tijd vliegt voorbij! Gelukkig was mijn vrouw er ook, anders was onze planning voor die dag ongetwijfeld snel in het honderd gelopen.

We kregen in het museum een uitgebreide rondleiding door Gust Van den Brande. Onderstaande reportage van ZoerselTV geeft eigenlijk mooi weer welke interessante objecten hij er heeft en hoe vlot hij erover kan vertellen. Mij persoonlijk is de wisselschakelaar met twéé draden het meest bijgebleven. Dat had ik nog nooit gezien! Een wisselschakelaar heeft normaal drie draden nodig om te kunnen functioneren. Opmerkelijk dus! Ook de TL-buis die van kleur kon veranderen vond ik bijzonder. Het zijn deze kleine, maar fascinerende zaken die je vooral in musea van gepassioneerde verzamelaars kan aantreffen.

Gust had trouwens ook enkele telefoons in z'n museum, want ook die werken op elektriciteit. Hij vroeg of ik de telefoons eventueel aan de praat kon krijgen, want dat is nog niet zo eenvoudig. Een telefoon gebruikt namelijk zowel wisselstroom als gelijkstroom. Helaas ontbrak me de tijd om daarop in te gaan, maar ik had hem graag uitgenodigd om eens bij Leofoon op bezoek te komen. Hier werken de telefoontoestellen allemaal.

'Hier brandt de lamp' is zeker een aanrader. Elektriciteit is vandaag alomtegenwoordig, maar de meeste mensen weten amper wat er allemaal schuilgaat achter het stopcontact. En juist om die wondere wereld, waar zoveel modern comfort van af hangt, te ontdekken, moet je bij het elektriciteitsmuseum van Gust Van den Brande zijn.

Wat is het:

In Pulderbos, Molenheide 49 naast de windmolen, stampt Gust Van den Brande (85) een eigen museum uit de grond. Hij is oud-leraar Elektriciteit aan het VTI van Lier en brengt een collectie van ruim 5000 stuks bij elkaar. Zijn focus ligt op elektriciteit in het huishouden. In het museum toont hij hoe elektriciteit ons leven en onze woningen binnenkwam en ongekend comfort voorzag. Hoe werd elektriciteit in huizen geïnstalleerd en hoe is dit geëvolueerd? Welke materialen werden gebruikt voor de installatie? En wat deed men er dan mee in het huishouden? Van verlichting en verwarming tot de aandrijving van allerhande machines, radio's, telefoons, mixers, strijkijzers, broodroosters en nog allerhande hulpjes in het huishouden: alles komt er uitgebreid aan bod.

Het museum kan bezocht worden elke tweede zondag van de maand, van 13 tot 17 uur.

Volgende maand kiest Peter Scholliers (gewezen voorzitter van ETWIE vzw) een item uit onze kennisbank.

Eerder verschenen in deze reeks:

? Torenverplaatsingsmuseum Bocholt
? Retrotheek Nieuwerkerken
? Collectie Torck
? Bezoekerscentrum Jules Destrooper in Lo
? Het TWI-erfgoed van de gemeente Anderlecht
? Scheepvaart, scheepsbouw en -scheepsrestauratie
? Watergebonden erfgoed
? Bakovens
? Bakstenen
? Keramiekerfgoed van Boch
? Papiermolen van Herisem

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...