contact
MyEtwie
In de kijker

Uit de kennisbank: Hôpital Notre-Dame à la Rose

Gepubliceerd op 22/06/2020
Categorie
14024702913_00af3cbf7f_h

De ETWIE-Kennisbank bestaat intussen 6 jaar. Ze bevat maar liefst 1562 fiches over mensen en organisaties uit het TWI-erfgoedveld, en dan zie je soms door het bos de bomen niet meer. Daarom duiden we elke maand iemand aan om in de kennisbank te duiken, er één fiche uit te plukken en die in de kijker te zetten.

Deze maand kiest Pieter Neirinckx, collectie- en onderzoeksmedewerker bij het Industriemuseum, zijn favoriete item uit de kennisbank.

De keuze van Pieter Neirinckx

Gekozen item:

Ik koos voor Geneeskunde, zorg en eerstehulp, en maak meteen ook een uitstapje naar Wallonië, naar het Hôpital Notre-Dame à la Rose in Lessines.

Waarom:

Als kind woonde ik begin jaren 1990 in Geraardsbergen, aan de taalgrens, op nog geen 10 km van Lessines. Op zondagnamiddag maakten we vaak een uitstapje over de grens. Je kon er een bezoek brengen aan een oud verlaten hospitaal met boerderij. In de donkere refter van het klooster organiseerde een jonge enthousiasteling koffietafels met mattetaarten en tal van andere volkse activiteiten. “Monsieur Debruyn” had maar één doel: “La vieille dame” van de sloop redden.

Wat is het:

"La vieille dame" is het 13e-eeuwse Hôpital Notre-Dame à la Rose. Dertig jaar en vele koffietafels en subsidies later is Monsieur Debruyn nog altijd de sturende kracht achter een museum in een prachtig gerestaureerd gebouw met bijhorende boerderij en een kloostertuin met medicinale planten aan de oevers van de Dender. Ik loop er graag binnen om te genieten van kunst en rust in de altijd frisse kloostergangen.

In de zomer kan er een gezellige Waalse drukte heersen op de binnenkoer, naast de tuin waar de bijen van plant tot plant zoemen. Elk jaar ontvang ik een uitgebreid programmaboekje met een “bouquet d’animations”. Ja, l’Hôpital à la Rose kan voor mij de vergelijking met Les Hospices de Beaune met glans doorstaan.

Op de terugrit naar huis stop ik nog aan de kant van de weg om voor de zoveelste keer onder de indruk te zijn van de immense porfiergroeven midden in een prachtige natuur tussen de Vlaamse Ardennen en de Pays des Collines.

Altijd goed voor een daguitstap en meer…

Volgende maand kiest Bart Caron een item uit onze kennisbank.

Eerder verschenen in deze reeks:

? Torenverplaatsingsmuseum Bocholt
? Retrotheek Nieuwerkerken
? Collectie Torck
? Bezoekerscentrum Jules Destrooper in Lo
? Het TWI-erfgoed van de gemeente Anderlecht
? Scheepvaart, scheepsbouw en -scheepsrestauratie
? Watergebonden erfgoed
? Bakovens
? Bakstenen
? Keramiekerfgoed van Boch
? Papiermolen van Herisem
? Museum 'Hier brandt de lamp'
? Drukkerijmuseum van de Koninklijke bibliotheek
? Cementrustiek
? Microscopen
? Elektriciteit
? Keukengerei