contact
MyEtwie
In de kijker

Uit de kennisbank: keukengerei

Gepubliceerd op 25/05/2020
Categorie
kookpot

De ETWIE-Kennisbank bestaat intussen 6 jaar. Ze bevat maar liefst 1562 fiches over mensen en organisaties uit het TWI-erfgoedveld, en dan zie je soms door het bos de bomen niet meer. Daarom duiden we elke maand iemand aan om in de kennisbank te duiken, er één fiche uit te plukken en die in de kijker te zetten.

Deze maand kiest Elien Doesselaere, adviseur immaterieel erfgoed bij FARO, haar favoriete item uit de kennisbank.

De keuze van Elien Doesselaere

Gekozen item:

Keukengerei

Waarom?

Huis, tuin en keuken trok als een van de categorieën in de ETWIE-kennisbank meteen mijn aandacht. Ik koos dan ook keukengerei als mijn favoriet. Waarom? Eten en drinken zijn mijn lang leven. Ik kook en eet ontzettend graag. Op zoek gaan naar recepten is een van mijn geliefde bezigheden. Nadenken over wat we zullen eten is al de helft van het plezier. Anderzijds vind ik het ook leuk om te improviseren en met weinig ingrediënten of met restjes een smakelijk gerecht op tafel te zetten.

Wat is het?

Iedereen moet eten en drinken, dus kunnen we van de nood maar beter een deugd maken. En ook al doe ik het graag, het moet ook weer niet te lang duren vooraleer we aan tafel kunnen gaan. Met dank aan de mixer en stevige emaillen kookpotten bijvoorbeeld, lukt dat redelijk goed.

Het interessante aan kookgerei is dat er zoveel uit af te leiden valt. Er is het technische aspect, hoe zijn die apparaten gemaakt? Maar er is ook de vormgeving die ons iets vertelt over de heersende smaak.

De reclame werpt een licht op het toenmalige vrouw- en manbeeld, maar evengoed over het innovatieve karakter van deze of gene apparaat. Zoals bovenstaande advertentie uit 1952 voor de kookpotten van het merk DRU, die de potentiële koper (de gehaaste huisvrouw?) erop attendeert dat een DRU kookpot garant staat voor zowel snel als goed koken. Makkelijk in onderhoud gaat een kookpot van DRU een leven lang mee. Enkel te koop in de serieuze boetiek, wil het merk zich een betrouwbaar imago aanmeten. Of hoe een simpele kookpot een heel boeiend tijdsdocument is.

Anderzijds viel me tijdens een snelle zoektocht naar kookgerei dan weer de tijdloosheid van het design op. De emaillen potten die we in de collecties van het Huis van Alijn, Industriemuseum en andere erfgoedspelers vinden, vertonen heel wat gelijkenissen met het dit servies van Dille en Kamille, minus de roestvlekken natuurlijk.

Niet alleen op email lijkt de tijdsgeest weinig vat te hebben, ook de vormgeving van porseleinen servies lijkt weinig veranderd doorheen de jaren. De oude koffiekopjes, borden en kommetjes waar we dagelijks uit eten en drinken, kunnen nog prima wedijveren met hedendaagse porseleincollecties. Om maar te zeggen: wie kringt, die wint!

Volgende maand kiest Pieter Neirinckx een item uit onze kennisbank.