contact
MyEtwie
In de kijker

Uitreiking Sarton-medaille aan Marta Lourenço

Gepubliceerd op 12/12/2014
lourenco

Op donderdag 15 januari 2015 vindt in Gent de uitreiking plaats van de Sarton-medaille aan dr. Marta C. Lourenço. Ter gelegenheid van deze uitreiking geeft Lourenço een voordracht over ‘Scientific collections, museums and heritage: creating connections and engaging society through history’.

Dr. Lourenço is adjunct-directeur van de ‘Museums of the University of Lisbon’ (Portugal) en heeft in haar wetenschappelijk onderzoek en onderwijs bijzondere aandacht voor de universitaire collecties, hun geschiedenis en het academisch erfgoed in het algemeen. Zo handelde haar doctoraalscriptie (CNAM, Parijs) al over het specifieke karakter en de hedendaagse relevantie van universitaire collecties in Europa. Dr. Lourenço is lid van de raad van bestuur van Universeum, de ‘Scientific Instrument Commission’, de ‘History of Physics Group’ van de ‘European Physical Society’ en ICOM-Portugal.

Tijdens de voordracht zal dr. Lourenço het hebben over hoe het wetenschappelijk erfgoed voor de toekomstige generaties bewaard kan blijven. Dit is geen evidente opdracht. Het academisch erfgoed is eenvoudigweg te omvangrijk, te divers en te verspreid. Het behoud, de studie en de toegankelijkheid van dit erfgoed vereist gecoördineerde strategische inspanningen van verschillende instellingen. Welke strategieën bestaan reeds voor de selectie en het behoud van wetenschappelijke collecties en academisch erfgoed op een duurzame wijze? Welke zijn de ‘best practices and policies’? Welke rol spelen de musea hierbij? Wat is de rol van de wetenschappelijke gemeenschap? En hoe kunnen burgers uit heel Europa hierbij meer betrokken worden?

De uitreiking vindt plaats op donderdag 15 januari 2015 om 16u in de Gentse Universitaire Musea - Collectie Geschiedenis van de Wetenschappen (Krijgslaan 281 (S30), 9000 Gent). Aansluitend is een receptie voorzien. Deelname is gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. Inschrijven kan tot 7 januari via ScienceMuseum@UGent.be.

Over de Sarton-medaille
Sinds 1986 wordt door de Universiteit Gent jaarlijks de George Sarton Leerstoel voor Geschiedenis van de Wetenschappen georganiseerd, als hulde aan de pioniersrol die George Sarton binnen deze discipline heeft gespeeld. Hiertoe nomineren de leden van het Sartoncomité uit hun eigen kennisveld een kandidaat voor de leerstoel, die gedurende hun carrière blijk heeft gegeven van een diepgaande interesse voor de geschiedenis van deze discipline. Uit deze kandidaten wordt de laureaat voor de leerstoel gekozen; de andere genomineerden worden gehonoreerd met een medaille. Samen verzorgen zij een reeks lezingen waarbij de wetenschapsgeschiedenis centraal staat.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...