contact
MyEtwie
In de kijker

UNESCO erkent biercultuur in België als immaterieel cultureel erfgoed

Gepubliceerd op 30/11/2016
biercultuur

De UNESCO heeft vandaag in Ethiopië beslist dat de biercultuur in België een plaats verdient op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Ook ETWIE droeg zijn steentje bij aan de aanvraag die in 2014 werd ingediend, met de steun van de brouwersorganisaties, bierproeversverenigingen, bierpromotoren, gespecialiseerde NGO’s en opleidingsinstituten.

De ongeëvenaarde diversiteit van de brouwkunst en de intensiteit van de biercultuur, zoals ze deel uitmaakt van het dagelijkse leven en bij feesten in ons land, maken dat deze cultuur tot de identiteit en het cultureel erfgoed van heel het land behoort. In elke provincie bestaan er brouwerijen, bierproeversverenigingen, musea, cursussen en opleidingen, evenementen, feesten, restaurants en kroegen die bijdragen tot de creativiteit en diversiteit van het bierlandschap in België.

Diverse praktijken hebben een lokale oorsprong. Lambiekbieren bijvoorbeeld, werden en worden nog steeds in Brussel en het Pajottenland gebrouwen, gebruik makend van spontane gisting. Saison-bieren komen vooral voor in Wallonië, Oud Bruine-biersoorten worden dan weer voornamelijk in West-Vlaanderen gebrouwen, terwijl met bier gewassen kazen ontstaan zijn in de abdijen, zoals in Chimay. Bovendien zijn er duidelijke smaakpatronen herkenbaar die verschillen naargelang de regio.

Wat bij de UNESCO vooral in de smaak viel, waren de maatregelen ter bescherming van de biercultuur, zoals het ontwikkelen en aanbieden van professionele opleidingen, de promotie van de biercultuur en de oprichting van een observatorium ter bewaking van de diversiteit van de brouwkunst en haar waardering in België. De UNESCO waardeerde ook dat er veel aandacht wordt besteed aan het bestrijden van overmatig alcoholgebruik en dat er wordt ingespeeld op de permanent veranderende maatschappij.

"Als minister van Cultuur, maar ook als hobbybrouwer, verheugt het me dat de UNESCO de creativiteit en diversiteit van onze biercultuur erkent,” reageert Sven Gatz. "De erkenning betekent een belangrijke morele opsteker en een beloning voor al wie zich inzet om deze rijke biercultuur levendig te houden."