contact
MyEtwie
In de kijker

Uniek 'stoomketelmuseum' geopend in Zottegem

Gepubliceerd op 05/07/2015
stoomketelmuseum2

In Zottegem is de herbestemming van het beschermde fabrieksgebouw van de 'Sanitary Underwear Company' recent afgerond. Op 1 juni werd het gerestaureerde complex door de stad in dienst genomen als administratief centrum. In een bijgebouw werd dit weekend ook een heus 'stoomketelmuseum' geopend. Je leert er hoe stoomtechniek werkt en hoe deze techniek evolueerde.

De Sanitary Underwear Company is een boeiende getuige van de rijke textieltraditie in de Egmontstad. De breigoedfabriek werd opgericht in 1909 onder impuls van Joseph Schockaert. Ook architecturaal is het fabriekscomplex bijzonder interessant: het was namelijk een van de eerste betonconstructies in ons land. Bij het hoofdgebouw hoorde een stoommachine- en ketelhuis en een achthoekige fabrieksschouw.

De twee Lancashire-stoomketels van 10 atmosfeer behoorden tot de pronkstukken van de fabriek. De scheepsstoomketels, vervaardigd in 1909 door de 'Usines de Jumet', zorgden voor elektriciteit, verwarming en stoom. Bij de herbestemming werden de stoomketels echter verhuis naar een ander gebouwtje, dat veel kleiner is dan het oorspronkelijke ketelhuis. Dankzij de doordachte aanpak van architecten Thierry Ferfers en Eddy François kregen de ketels echter een unieke herbestemming.

Om de bezoeker de kans te geven een blik te werpen op de boven- en de binnenkant van de stoomketels werd het centrale gedeelte doorgelast en liet men het verzakken. Op die manier kan de bezoeker de doorsteek maken bovenop de stoomketels. Zo krijgt men zicht op de dikte van de stalen wand, het waterniveau, de vlammenspuwer, de sterke klinknagels... Aan de hand van een fotografische impressie krijg je ook een indruk van de roodgloeiende vuurhaard en de rookgassen.

Aanvankelijk werden de ketels gestookt met steenkool. In het eenvoudigste systeem werden de kolen rechtstreeks in de ketel geschept. In een volgende fase werd de steenkool met een toevoerschuif aangeleverd. Het rendement van de kolenketels bedroeg echter maar 65 procent. Daarom werd een van de twee ketels omgebouwd tot een installatie met ruwe stookolie als brandstof. Dit alles en nog veel meer kun je van dichtbij bekijken tijdens een bezoekje aan het nieuwe museum.

Stoomketelmuseum, Gustaaf Schockaertstraat 7, 9620 Zottegem. Enkel na afspraak en in groep (min. 5 personen) gratis te bezoeken. Info via de Dienst Toerisme: 09 364 64 64 of toerisme@zottegem.be

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...