contact
MyEtwie
In de kijker

Universiteit Hasselt opent 'orgaanmuseum'

Gepubliceerd op 06/04/2016
orgaanmuseum

Vandaag opent het nieuwe 'orgaanmuseum' van de Universiteit Hasselt officieel de deuren. Studenten, onderzoekers én leken ontdekken er meer dan 200 normale en door ziekten/infecties aangetaste organen en misvormde foetussen.

Het museum toont de collectie van patholoog-anatoom Johan Van Robays, die het 'rariteitenkabinet' samenbracht tijdens zijn carrière in het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk. Bij zijn emeritaat in 2015 verhuisde de collectie naar de campus van de Universiteit Hasselt in Diepenbeek. De selectie aan afwijkingen staat uitgestald in 160 weckpotten. Daarnaast zijn er nog 40 emmers met grotere operatiestukken. “Het zijn stuk voor stuk zeldzame objecten met afwijkingen die bijna nooit voorkomen", aldus Van Robays. "Of met afwijkingen die vrij gangbaar zijn, maar praktisch nooit te zien."

Het orgaanmuseum biedt niet alleen een didactische meerwaarde voor de studenten van de Hasseltse universiteit, maar is ook toegankelijk voor het brede publiek. Iedere vrijdag zijn rondleidingen mogelijk. Van Robays: "Oog in oog staan met echte menselijke organen is voor iederéén een leerrijke ervaring. Bezoekers schrikken bijvoorbeeld als ze zien hoe groot een lever is of hoe klein de baarmoeder."

De tentoongestelde preparaten zijn ook te boek gesteld. De rijk geïllustreerde catalogus kost 20 euro en kan besteld worden via prof. Tom Struys (tom.struys@uhasselt.be).

Meer informatie over het orgaanmuseum vind je op www.uhasselt.be/orgaanmuseum
Liefhebbers vinden ook een uitgebreide reportage op www.tvl.be.