contact
MyEtwie
In de kijker

Uurwerken op Vlaamse belforten

Gepubliceerd op 27/01/2015
belforten3

Eind 2014 verscheen het vijfde boek van uurwerkhistoricus Eddy Fraiture. In de publicatie 'Uurwerken op Vlaamse Belforten' schetst hij de rijke geschiedenis van de torenuurwerken op de Vlaamse belforten.

In het boek volgt de lezer de eerste torenuurwerkmakers die op gevaar van hun eigen leven in primitieve torens hun werk verrichtten, de smeden die verbeteringen aanbrachten en de klokkenstellers die dagelijks de gammele trappen op en afliepen om het uurwerk af te stellen of te smeren. Bij zijn onderzoek kwam Fraiture tot de onthullende vaststelling dat de eerste torenuurwerken in Vlaanderen bijna allemaal op burgerlijke gebouwen stonden, en dit in tegenstelling tot de ons omringende landen.

Uurwerkhistoricus Fraiture werkte zes jaar aan het uitvoerig gedocumenteerde en prachtig ge├»llustreerde boek. Op dit ogenblik werkt hij aan een uitgebreide lijst van uurwerkmakers die in Belgi├ź actief waren vanaf 1330. Elke opgenomen horlogemaker wordt gesitueerd in zijn tijd en zo mogelijk voorzien van biografische gegevens. De lijst zal meer dan 7000 namen bevatten.

De publicatie 'Uurwerken op Vlaamse belforten' (ISBN: 978-90-429-3150-3) verscheen bij Uitgeverij Peeters in Leuven. Het boek telt 354 pagina's en kost 48 euro. Bestellen kan via www.peeters-leuven.be.