contact
MyEtwie
In de kijker

Van Affiche tot Zakenkrant: het verslag

Gepubliceerd op 03/10/2014
Categorie
papierenbronnen_verslag

Vorige zaterdag verzamelden een veertigtal mensen in cultuurcentrum De Branding in Middelkerke voor de tweede ETWIE-studiedag, met als titel 'Van Affiche tot Zakenkrant. Papieren bronnen voor de studie van het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed'.

Deze studiedag bood een overzicht van de verschillende soorten papieren bronnen die relevant kunnen zijn voor het technisch, wetenschappelijk en industrieel erfgoed (archieven, handelscatalogi, reclamefolders, stalenboeken, kranten, octrooien, aandelen, plannen...). Aan de hand van een aantal case-studies werd het potentieel van dit soort bronnen geïllustreerd.

Een uitgebreide samenvatting van de belangrijkste elementen die tijdens deze studiedag aan bod kwamen, lees je in dit verslag (pdf). De presentaties van een aantal sprekers kun je hieronder nog eens herbekijken. Een aantal impressies van de studiedag vind je dan weer op onze Facebookpagina.

Spreker Filip Strubbe stelde voor deze studiedag ook een handig overzicht samen van relevante archiefbronnen die worden bewaard in het Rijksarchief. Download dit overzicht hier (pdf).

Inleiding 'Papieren bronnen' (Peter Scholliers)

Wegwijs in de papiermolen. Archiefbronnen over technisch, industrieel en wetenschappelijk erfgoed (Filip Strubbe, Algemeen Rijksarchief)

Historische belastingdocumenten. Kleurloze lastposten of bonte relieken voor de geschiedenis van bedrijf en industrie? (Pieter De Reu, UGent)

Van korrel tot borrel: het archief van de ambachtelijke jeneverstokerij Van Damme (Sophie Bossaert, ADVN)

Bier en brouwen! Bronnen voor een vloeibare brouwerijgeschiedenis (Chris Vandewalle, brouwerijhistoricus en Seizoensbrouwerij Vandewalle)

Mobiliteitserfgoed op het spoor: archieven van openbaar stads- en streekvervoer in Vlaanderen (Lieze Neyts, META)

De 'gidsen voor badgasten': een boeiende bron (Marc Constandt, Gemeente Middelkerke)