contact
MyEtwie
In de kijker

Van laken tot linnen. De textielhandel Bethune & Fils in de 18de eeuw

Gepubliceerd op 20/09/2016
lakentotlinnen

Op zondag 25 september geeft historica Annik Adriaenssens in Texture Kortrijk een lezing over de 18de-eeuwse textielhandel Bethune & Fils. Adriaenssens doet al geruime tijd onderzoek naar het bedrijfsarchief van Bethune & Fils. Onlangs rondde ze een doctoraal proefschrift af aan de UGent.

De lezing laat het publiek kennismaken met de voorouders van wijlen baron Emmanuel de Bethune, voormalig burgemeester van Kortrijk. Zij bouwden in de 18de eeuw een linnenhandel uit, die in de Zuidelijke Nederlanden tot de belangrijkste van hun tijd behoorde. Hun verhaal, tot voor kort nog onbekend, werd blootgelegd via een diepgravend onderzoek van de bedrijfsarchieven, bewaard in Marke.

Adriaenssens schetst tijdens deze lezing de persoonlijkheid van de protagonisten die deze Kortrijkse firma runden, en licht de opbouw van het bedrijf toe. Daarbij wordt niet alleen een beklijvend beeld getekend van de enorme uitdagingen waarvoor een 18de-eeuwse textielhandelaar stond. Ook blijkt dat hun zakelijke aanpak in die pre-industriƫle tijd getuigde van een verrassend modern ondernemerschap.

De lezing vindt plaats om 10u30 in Texture Kortrijk. Meer info op www.texturekortrijk.be.

Verwante gemeentes

Google Maps laden ...