contact
MyEtwie
In de kijker

Vandaag is rood...: uiltje gemaakt uit vubonite

Gepubliceerd op 13/02/2020
Categorie
obj580_uiltjevubonite

Valentijn komt eraan! Vandaag is de VUB aan de beurt om een rood object uit de collectie te lichten, en dat werd een uiltje, gemaakt uit vubonite.

Kunstenaar Roland Lefevre maakte een model voor het uiltje, waarna er een mal van werd gemaakt. Aan de hand van die mal werden enkele duizenden uiltjes geproduceerd, eerst in minerale polymeren en nadien in Inorganic Phosphate Cement (IPC). IPC werd in de jaren 1980 ontwikkeld door professor Wastiels en professor Patfoort binnen de vakgroep Mechanica van Materialen en Constructie (VUB). Ze deden twee decennia lang onderzoek naar nieuwe constructiematerialen en kwamen uit op deze bijzondere niet-alkalische hars. Het materiaal heeft als grootste voordeel ten opzichte van andere CBPC dat het een vertraagde uithardingstijd heeft, waardoor het gebruikt kan worden in industriƫle toepassingen.

Het nieuwe materiaal werd gecommercialiseerd als vubonite, een verwijzing naar de Universiteit. De eigenschappen zijn opmerkelijk: het is bestand tegen hoge druk, onbrandbaar, milieuvriendelijk, UV-bestendig, het kan gewapend worden met vezels en hecht op een grote diversiteit van stoffen (o.a. zelfs hout en polymeerschuimen).

Omwille van de eenvoudige samenstelling en geen geurhinder (in tegenstelling tot polyester) is het een aantrekkelijk materiaal voor beeldende kunstenaars om kleine voorwerken af te gieten. Vubonite was dan ook eerst verkrijgbaar in gespecialiseerde winkels voor kunstenaarsbenodigheden. Naar de industrie- en bouwsector werd het materiaal gepromoot als 'IPC-Pro' en bijvoorbeeld gebruikt voor de renovatie van de Staatsoper Unter den Linden in Berlijn. Sinds 2000 is het gepatenteerd en gecommercialiseerd door het spin-off bedrijf Symbion.


Verwante gemeentes

Google Maps laden ...